Rättegången i Malmö tingsrätt mot de tre huvudmännen och 17 telefonförsäljare kommer att ta över 50 förhandlingsdagar i anspråk. Via två bluffbolag ska över 2.000 småföretagare lurats att betala för tjänster som inte fanns. Foto: TT

Bolag lurade tusentals småföretagare

Uppdaterad
Publicerad

Bluffbolagen ska ha kommit över sammanlagt 10,5 miljoner kronor från över 2.000 småföretagare. Utredningen har tagit mer än två år och har kostat stora belopp. – Det känns som en insats för samhället för att få slut på det här, säger åklagaren Bo Albrektsson.

Flera tusen småföretagare har blivit uppringda av de två bolagen, som sålde en Googletjänst som inte fanns. Av dem valde 2.028 att betala för att slippa inkasso och kronofogde.

– Det är flera tusen människor ute i landet som har drabbats och de som drabbats är i huvudsak ensamföretagare. Det är inte stora företag med en välfylld kassakista, säger åklagaren Bo Albrektsson till TT inför dagens rättegångsstart.

Tre huvudmän och 17 telefonförsäljare har åtalats för grovt bedrägeri. Sammanlagt ska de två bolagen ha fått in 10,5 miljoner kronor.

– Man kan räkna med att det är lika mycket som de har försökt att lura till sig.

Rättegången i Malmö tingsrätt kommer att pågå i över 50 dagar och närmare 160 målsägande ska höras i rätten. Flera liknande fall har varit uppe i rätten på senare år och Svensk Handel ar sagt att de värsta bedrägerierna har minskat kraftigt.

– Det har funnits en inställning att det är riskfritt att köra med en sådan här verksamhet, men det har nog de flesta insett att det inte är, säger Bo Albrektsson.

Fakta: Så skyddar du dig

Skriv aldrig under något utan att läsa allt det finstilta.

Bestrid och polisanmäl alltid en misstänkt bluffaktura. Dra ett streck över fakturan och skriv ”Bestrider betalningsansvar – ej beställt”. Returnera till avsändaren och spara kopia.

Får du påminnelse eller inkassokrav. Bestrid dessa också, och skicka med kopia på tidigare bestridande. Bestrid även betalningskrav som lämnats till Kronofogden.

Om du fått en faktura efter att du ansett dig vilseledd av en säljare, skriv ”Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras”. Kontakta Svensk Handels varningslista, och polisanmäl. Skicka med underlaget.

Svensk Handel, Kronofogden och polisens sajt bestrid.nu är några källor till mer information om hur du skyddar dig.

Källa: Svensk Handel/Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.