Foto: TT

Boom för små mejerier – trots kris

Publicerad

Pressat mjölkpris har fått många av landets mjölkbönder att gå på knäna. Samtidigt väljer allt fler att satsa lokalt. Bara det senaste året har 27 nya små mejerier startat.

Mjölkbonden Daniel Bergvall i Borgstena utanför Borås gjorde slag i saken och startade Kråkarps Gårdsmejeri tillsammans med frun veckan efter midsommar. Nu säljs deras mjölk på lösvikt i den lokala Ica-butiken i Fristad.

– Jag har lånat stora pengar men jag ser möjligheterna i det här, och jag tror att konsumenterna gillar det nära och lokalt producerade, säger Daniel Bergvall.

”Rejält mycket mer”

Kunder fyller medhavda glasflaskor med mjölk från automaten som står i butiken. En liter kostar 15 kronor. Bra pris, anser Daniel Bergvall, som samtidigt fortsätter att leverera mjölk till Arla. Hur stor förtjänsten blir på den egna satsningen vill han inte gå in på.

– Men jag får rejält mycket mer än vad jag får av mejeriet.

Minskad ersättning och fallande mjölkpris har medfört stort missnöje bland landets mjölkbönder och många balanserar på gränsen för vad de klarar av. En del väljer att sluta helt.

Men allt fler vänder också de större mejerierna ryggen för att starta eget. I dagsläget finns 124 mejeriföretag i landet. 27 av dem har startats det senaste året, enligt siffror från Livsmedelsverket, rapporterar tidningen ATL.

Yoghurt på lösvikt nästa

Positivt, tycker Jonas Carlberg som är chef för LRF Mjölk.

– Men det här är knappast en lösning för hela svenska mjölkbranschen, säger han och fortsätter:

– Ska vi ha en fortsatt stark mjölkproduktion behövs olika aktörer och det krävs större volym än vad enbart lokala initiativ kan ge.

Daniel Bergvall nöjer sig inte med lösviktsmjölk. Nu ligger Kråkarps Gårdsmejeri även i startgroparna för att börja tillverka yoghurt för lösviktsförsäljning.

– Jag är godkänd, så det blir nog inom en fjorton dagars period.

Tufft för mjölkbönder

  • Nu ligger mjölkpriset på runt 2,70 kronor kilot.
  • Antal företag som i huvudsak ägnar sig heltid åt mjölkproduktion har mer än halverats på tio år.
  • År 2003 fanns 8.405 heltidsföretag med mjölkkor i landet. År 2013 var siffran nere på 4.015.
  • Priset som mjölkbonden får för sin mjölk sjunker också i takt med att efterfrågan minskar.
  • Enligt den senaste Lantbruksbarometern uppger endast en tredjedel, 29 procent, av de tillfrågade mjölkproducenterna att verksamheten täcker för löpande utgifter inklusive lön.

Källa: LRF Mjölk, Jordbruksverket, LRF Konsults Lantbruksbarometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.