Borg: ”Det är häftigt att betala skatt”

Uppdaterad
Publicerad

När finansminsier Anders Borg i dag fick frågor om bokmomsen av SVTs reporter var han inte sen med att påpeka vikten av att betala skatt.

-I grund och botten är det så att det är häftigt att betala skatt om man vill ha en välfärdsstat, sa Anders Borg till Kulturnyheternas reporter Carl Moberg.

Värnandet om skatter och skattesatser fortsatte i ett ordalag som påminde om tidigare socialdemokratiska ledare.

-Jag tror i grund och botten att det är bra att vi får in skatter i Sverige. Det är bra att vi har välfärd, trygghet, bistånd, skola och sjukvård. Då måste vi få in våra skatter.

Citerar Mona Sahlin

I SVT den 8 september 1994 sade dåvarande socialdemokratiska statsrådet Mona Sahlin följande i ett av sina mest kända citat.

”Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt. För mig är skatt det finaste uttrycket för vad politik är”

Efter att Borg möjligtvis kommit på sig själv med att låta lite för Mona Sahlin-aktig var han snabb att avsluta intervjun.

Robert Lundin

robert.lundin@svt.se

Reporter: Carl Moberg

carl.moberg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.