Stockholm och andra storstäders extrema bostadsbrist har blivit ett paradis för bedragare. Människor som fått ett nytt jobb, eller till exempel kommit in på universitetet,betalar vad som helst för att hyra en lägenhet i stan. Desperata bostadslösa betalar därför ofta in förskottshyror på lägenheter som inte existerar.
– Det här är ett populärt sätt för bedragare och vi ser ett hundratal fall varje år, säger Jan Olsson på Citypolisens bedrägerisamordning i Stockholm till SVT Nyheter.
– De brukar fokusera på terminsstarter, när det kommer folk från landet. Det är aldrig bara en som blir bedragen på varje bluff, utan det är ett flertal, och det rör sig om ganska stora summor i slutänden.
Misstänkt kvinna gripen
Nu har polisen gripit en kvinna som misstänks för flera bedrägeriförsök. Hon hyrde en lägenhet över en helg i Gamla Stan i Stockholm. Sedan annonserade hon på en annonssajt om att hon ville hyra ut den i ett halvår och bjöd in människor på visning.
Men en av de alla som ville hyra lägenheten var extra noggrann och kontrollerade med hyresvärden om allt var i sin ordning, vilket det alltså inte var.
– Hon polisanmälde och vi skickade dit spanare, som kunde gripa kvinnan, efter att hon visat upp lägenheten för ett flertal personer, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.
Av varje ”hyresgäst” krävde hon hyra och deposition på 27.000 kronor. Polisen utreder nu hur många som kvinnan har lurat.
Extrem ökning av bedrägerier
Just bedrägerier är något som har ökat lavinartat de senaste åren.
2003 anmäldes drygt 68.000 bedrägerier. Tio år senare anmäldes närmare 160.000, en ökning med drygt 127 procent.
– Ska man hyra en lägenhet, så kontrollera först med fastighetsägaren att det faktiskt finns en person med det namnet som bor på adressen och att den personen, faktiskt får hyra ut lägenheten. Man kan också kolla om telefonnumret stämmer, säger Jan Olsson till SVT Nyheter.