3 av 4 kommuner har brist på bostäder för unga. Foto: TT

Bostadsbrist för unga ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kommuner med bostadsbrist för unga har ökat kraftigt sedan förra året. I dag råder det brist i 3 av 4 kommuner. Men de flesta kommunerna gör inget särskilt för att hjälpa unga till bostad, enligt en sammanställning som SVT Nyheter har gjort.

Förra året uppgav 180 av landets 290 kommuner att de hade bostadsbrist för unga, i Boverkets årliga enkät. Men årets siffror, som SVT Nyheter har sammanställt, visar en kraftig ökning till 219 kommuner. De nytillkomna på listan är framförallt mindre kommuner med färre än 25.000 invånare. Till exempel Vimmerby, Mellerud och Laxå.

– Det finns mer att göra och jag vet att många kommuner är på god väg, säger Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Tidigare rivit lägenheter

Trots det svåra läget svarar fler än hälften, 121 kommuner av de 219 med brist på bostäder, att de inte gör något särskilt för att hjälpa de unga till boende.

– Det handlar inte om ovilja, utan snarare om att få möjlighet att ställa om. Man har tidigare kanske varit med om att riva lägenheter. Men kommer nu in i ett läge där man har bostadsbrist, säger Östbrink.

Kvotering på vissa orter

Det finns bra exempel bland kommunerna som har insatser för att hjälpa de unga, menar SKL. Till exempel kommuner som kvoterar lediga lägenheter åt unga eller där möjlighet finns för unga att dela hyreskontrakt med en kompis. Men än så länge gäller detta bara i en mindre andel av kommunerna.

– Kommunerna som har bostadsförsörjningsansvaret hanterar detta lite olika. Det är alldeles klart och tydligt att de behöver hjälp, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

Satsning på små lägenheter

Han nämner regeringens annonserade satsning på investeringsstöd som ska presenteras i höstens budget. Där ska 3,2 miljarder kronor avsättas varje år till stöd för de som bygger små, energisnåla och billiga lägenheter som passar unga. Detta hoppas bostadsministern ska ge ytterligare 15.000 nya lägenheter om året med start nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.