Foto: TT

Boverket: Vi kan inte bygga oss ur krisen

Uppdaterad
Publicerad

Boverkets analytiker Bengt Hansson menar att det viktigaste sättet att lösa bostadsbristen inte är att bygga mer bostäder utan att ändra reglerna så att fler flyttar. Han vill bland annat avreglera hyressättningen och slopa reavinstskatten.

Det råder ingen allmän bostadsbrist utan bara för vissa grupper, säger Boverkets analytiker. Och att öka byggandet, som politikerna lovar, hjälper inte den akuta bristen för de som saknar bostad idag.

– Bostadsbristen går inte att bygga bort med nuvarande regelsystem. Rent fysiskt kommer vi aldrig klara av att bygga det behov som Boverket har sagt, säger verkets analytiker Bengt Hansson.

#BOSTADSÖKES

För att hålla jämna steg med befolkningsökningen har Boverket räknat ut att det skulle behöva byggas 70.000 bostäder om året under 10 år. Sammanlagt 700.000 nya bostäder.

”Avreglera hyressättningen”

Men enligt analytikern Bengt Hansson skulle man snabbare kunna frigöra bostäder genom två viktiga politiska beslut. Att slopa reavinstskatten vid bostadsförsäljningar skulle göra att fler skulle välja att flytta. Och att avreglera hyressättningen skulle få fler att välja mindre boende än idag, menar han.

– De som bor centralt och har låga hyror får en sämre situation. Det är därför det är så svårt, för det finns förlorare och vinnare.

Överkonsumtion av boende

Han visar ett diagram över antalet bostäder per invånare, som har legat stilla sedan 1990. Han pratar om en överkonsumtion av boende som svenskarna ägnar sig åt. Somliga har flera boenden. men det kan vara att man bor större än man behöver, som till exempel det äldre paret som bor kvar i sin villa efter att barnen flyttat ut.

– Till slut blir det en överkonsumtion. Det var någon som sa att ”mina föräldrar har inte varit uppe på övervåningen de senaste 15 åren”, berättar Boverkets analyschef Bo Söderberg.

– Bostadsbristen har mer med hur vi använder de lägenheter som finns än att det totalt sett är brist på bostäder, säger analytikern Bengt Hansson.

Så hus finns det tillräckligt av?

– Absolut, säger Hansson.

Bostadsbristen i dag handlar om insiders och outsiders, menar Hansson. Där de inne i värmen har det bra, medan de ut i kylan har det allt tuffare.

– För arbetslösa och de som inte är etablerade är det brist. Men inte för de allra flesta. Vi har de lägsta boendeutgifterna historiskt, säger han.

Politiskt svårt

Om man kan öka rörligheten mellan olika boendetyper så minskar bostadsbristen, resonerar analytikerna.

I de bostadspolitiska samtalen som regeringen bjudit in Allianspartierna och Vänsterpartiet till diskuteras båda förslagen som Bengt Hansson och flera av hans kollegor på Boverkets analysavdelning står bakom. Men båda förslagen är politiskt känsliga.

– Tekniskt är det enklare att ändra reglerna för hur vi använder beståndet, men politiskt är det svårare. Däremot kan alla vara för ett ökat byggande. Särskilt om det inte kostar något.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet