Foto: TT

Boverket vill bygga i snabbare takt

Uppdaterad
Publicerad

Boverket vill att det ska byggas fler bostäder än vad myndigheten sagt tidigare och byggandet måste göras i en betydligt snabbare takt.

Anledningen till att Boverket ändrar sin byggbehovsprognos beror dels på den förväntade befolkningsökningen och dels på att byggandet det senaste året inte ökat i tillräcklig omfattning för att motsvara de behov som finns.

– Det är många människor i olika åldrar som idag står utanför bostadsmarknaden av olika skäl och problemet finns inte bara i Stockholm. Vi får signaler från hela landet från många kommuner som upplever att de inte kan tillgodose sina medborgares behov, säger Janna Valik, generaldirektör vid Boverket.

710.000 bostäder per år behövs

Boverket har tidigare gått ut med att det behövs 700.000 nya bostäder på tio års sikt. Nu anser myndigheten att det ska byggas 710.000 mellan åren 2016 till år 2025.

En större del av dessa bostäder kommer att behövas redan år 2020. Då bedömer Boverket att det behövs 440.000 bostäder.

Folkmängden förväntas öka med drygt 1,2 miljoner personer de kommande tio åren, visar Statistiska centralbyråns senaste prognos från april.

Boverket menar därför att byggtakten de närmsta fyra åren, år 2016 till år 2020, måste vara 88.000 nya bostäder varje år.

Social housing

Enligt Boverket finns det ett allt större behov i både Sverige och andra tillväxtregioner i Europa av bostäder för hushåll med begränsade inkomster.

Boverket har därför studerat den sociala bostadssektorn, subventionerade bostäder, så kallad Social Housing, i sex EU-länder. De länder som studerats är Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Österrike, Danmark och England.

Den kartläggning som gjorts visar att sektorns omfattning varierar från över 30 procent i Nederländerna till knappt sex procent i Tyskland. Aktörerna kan vara kommuner, kommersiella företag eller kooperativ. Finansieringen varierar. Det kan vara offentliga lån, kreditgarantier och investeringsstöd.

Tar ej ställning

– Vi tar ingen ställning för eller emot att det ska byggas den här typen av bostäder, men vi pekar på fördelar och möjligheter i en rapport, samt svårigheter och risker med att inrätta ”Social housing”, säger Ulrika Hägred projektledare hos Boverket.  

– En fördel med att bygga den här typen av bostäder är att det är ett sätt att få fram bostäder till människor som har begränsade inkomster. Man kan även öka integrationen med att ”kila in” den här typen av bostäder bland andra bostadstyper.

– Svårigheterna är att det behövs ett ramverk och regler kring detta, Det måste finnas ett sätt att fördela bostäderna, kanske en inkomstgräns samt regler för subventionering, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.