En av åtta överblivna Leopard-stridsvagnar lastas av i Visby hamn för att ställas i ett förråd. Foto: TT Arkiv

V-politiker: ”Bra att Försvarsmakten ligger före tidtabell”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarspolitiker från vänster till höger gör tummen upp för ÖB:s beslut att låta 150 soldater stanna kvar på Gotland för att försvara ön mot eventuella angripare. – Gotland är värt att försvara, säger Vänsterpartiets Stig Henriksson.

I drygt tio år har militären lyst med sin frånvaro på Gotland, men från och med i dag finns det åter permanent svensk trupp på ön. Det är den försämrade säkerhetspolitiska situationen som fick ÖB att fatta beslutet , ett beslut som applåderas av Libreralerna.

”Bra men inte tillräckligt”

– Det är bra att ÖB tar ett beslut och verkställer det i samma stund. Från och med i dag har Gotland ett kuppförsvar, och är något som omvärlden måste förhålla sig till, säger Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman till SVT Nyheter.

Försvaret på Gotland

– Beslutet innebär att man inte längre bara kan promenera in och ta över ön utan att behöva vara redo att använda våld. Tröskeln för en eventuell angripare har höjts, det är bra men det är långt ifrån tillräckligt.

Även Stig Henriksson,  Vänsterpartiets ledamot i riksdagens försvarsutskott, är positiv till att ÖB berordrar de 150 skyttesoldater som just nu övar på Gotland att stanna kvar:

”Mycket väsen”

– Det är väl roligt att Försvarsmakten ligger före tidtabell, det skulle varit klart först 2018 men verkställs direkt. Gotland är värt att försvara och den pågående övnings- och rustningsspiralen har gjort det till ett nödvändigt steg. Samtidigt är det rätt mycket väsen för ett kompani, det är ingen jättesatsning vi talar om, säger Stig Henriksson (V).

Alla partier är överens om att man ska rusta på Gotland, som varit utan permanent trupp sedan 2005 då öns sista regemente P18 lades ned. Det nuvarande försvarsbeslutet från 2015 innebar att en ny trupp med bland annat stridsvagnar skall utbildas och vara på plats senast 2018. Något som kommer att bli dyrt.

– Förre ÖB ansåg inte att det var kostnadseffektivt att lägga närmare 1 miljard på på en styrka på 150 man. Men så kan det bli när riksdagspolitikerna ska fatta beslut på kompaninivå. Jag tycker det hade varit bättre att låta militären själva bestämma hur de vill fördela sina resurser, säger Stig Henriksson (V).

Lämnade försvarsförhandlingarna

Inför beslutet 2015 lämnade Liberalerna (då Folkpartiet) försvarsförhandlingarna eftersom man ansåg att regeringen inte var beredd att satsa tillräckligt på att stärka försvaret. Inte minst när det gäller  Gotland.

– Sedan den socialdemokratiska regeringen lade ned det sista förbandet för 11 år sedan har vi sett hur den militära infrastrukturen på ön monterats ned. Det gör att det kommer att ta lång tid och bli oerhört dyrt att komma tillbaka, säger Allan Widman (L).

– Men kostnaderna är nödvändiga, det finns ingen viktigare landsända att försvara än Gotland. Om en angripare tar kontroll över ön blir resten av landet betydligt svårare att försvara.

Gläntarpå Nato-dörr

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycker det är bra att regeringen nu permanentar närvaron på Gotland. Men det räcker inte, anser hon, om statsministern menar allvar med att ”bygga säkerhet med andra”.

– Det som gäller i ett riktigt skarpt läge det är om man är med i Nato eller inte, säger Anna Kinberg Batra till TT på väg in till ett möte med utrikesnämnden.

Hon säger att hon inte riktigt förstår Socialdemokraternas hållning i frågan.

– Det förvånar mig att man av partipolitiska skäl stänger dörren till Nato, säger hon och hoppas att den utredning som kom förra veckan om, bland annat, fördelar och nackdelar med ett Natomedlemskap i förhållande till andra vägval, ska bli grunden för en seriös debatt om säkerhetspolitiken.

Markera mot Ryssland

Beslutet handlar om att visa musklerna, tror Stefan Ring, militärstrategisk expert verksam vid Försvarshögskolan.

– ÖB känner att han behöver göra en markering för att visa att vi har handlingskraft och inte bara är fastlåsta vid planer, utan kan agera snabbt, säger han till TT.

Enligt Stefan Ring råder det enighet om att Gotland är militärstrategiskt viktigt, inte bara för Sverige, utan även i en eventuell konflikt mellan USA, Nato och Ryssland.

 Vem är det man vill markera emot?

– Det är ingen tvekan om att det är gentemot Ryssland. Men det är inte bara Sverige som lyft fram Gotlands betydelse utan även amerikanska tankesmedjor och de baltiska länderna. Den här signalen är både till vänner och det man uppfattar som ett aggressivt Ryssland, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet