För den ovane skridskoåkaren är det bäst att alltid åka med sällskap. Foto: TT

Varningen från Friluftsfrämjandet: Förrädiskt på många sjöar

Uppdaterad
Publicerad

Ge dig inte ut på en skridskotur ensam. Just nu är många sjöar förrädiska och sällskap är den bästa livförsäkringen.

Den som är ovan eller nybörjare ska inte ge sig ut på en skridskotur ensam. Och många sjöar är just nu är allt annat än säkra.

– Det handlar om bra balans. Det ska ha varit kallt men ingen snö. Många sjöar i Sörmland är på gränsen och där håller det precis på att etableras is. Det är inget som en nybörjare ska ge sig ut på utan det är bara för riktiga is rävar, säger Jan Insulander, långfärdsskridskoledare på Friluftsfrämjandet.

De senaste dagarna har det varit flera olyckor på isar. I tisdags körde en familj på snöskoter genom isen norr om Vansbro och på onsdagen gick en skridskoåkare genom isen utanför Söderbärke. 

– Sällskap är det absolut viktigaste och en ispik. Isdubbar är också bra men de flesta klarar inte att ta sig upp ur vattnet själva och man blir nerkyld snabbt så därför är sällskapet viktigt. De flesta is olyckor beror på nedkylning, säger Jan Insulander.

Åk i grupp

För den som är ovan eller nybörjare är det alltid bäst att åka i grupp med de som är kunniga. Och Friluftsfrämjandet och andra föreningar brukar varje år ordna kurser. Innan man ger sig ut för första gången kan det också vara bra att träna i den lokala ishallen eller på den lokala bandybanan.

Viktig utrustning att ha med sig ut på turen är ett fullständigt ombyte som man lägger i en plastpåse i ryggsäcken, då blir ryggsäcken en flythjälp om man skulle hamna i vattnet.  

Enligt Jan Insulander finns inga säkra sjöar och det bästa är att åka på en plats och i ett område som man känner till.

– Vill man åka på en okänd is så ska man alltid ha med sig någon som känner till den platsen. Du är väldigt hjälplös om du ger dig ut på egen hand.

Var finns det bäst isar just nu?

– Isarna just nu bäst i Hälsingland och Dalarna, jag har hört att det ska vara väldigt fint just nu på Ljusnan.

Viktigt att ha med sig på turen

* Sällskap

* Ispik

* Isdubbar

* Fullständigt ombyte utom skor i en plastpåse i en ryggsäck.

Källa: Friluftsfrämjandet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.