Foto: SVT

Bråk och hot när Agenda följde polisens arbete

Uppdaterad
Publicerad

I de värst utsatta bostadsområdena i Sverige pågår en kamp om kontrollen mellan polisen och kriminella gäng. Agendas reportageteam följde med polisen i Örebro och fick vara med om bråk, hot, stenkastning och en polisbil som fick däcken sönderskurna.

På eftermiddagen är det lugnt i det lilla miljonprogramsområdet Oxhagen i Örebro. Men polisen är på plats. Det är den ofta, numera.

Jonas Bohlin, en av poliserna, pekar mot en avspärrad byggnad.

Agenda

– Det var någon som behagade tända på den där för ett par veckor sedan. En ungdomsgård och fritidsgård som skulle startas upp här inom en snar framtid, säger han.

Men det är en fin vårdag och ännu en stund är folk ute. Så här dags känner sig poliserna välkomna. De möter några smågrabbar på cyklar som hälsar glatt.

Polisen jobbar hårt med att bygga relationer till ungdomarna. I Oxhagen är kriminaliteten aldrig långt borta och det gäller att visa att polisen är på de skötsammans sida.

Plastkassar med stenar

Fredrik Malm har jobbat länge som områdespolis i västra Örebro och han har sett förändringarna komma. Han visar några plastkassar som hittades strategiskt utplacerade av ungdomar. De innehåller stenar.

– Yngre barn i området fick mot viss ersättning plocka sten åt de äldre och lägga i påsar, säger han medan han visar på innehållet i en kasse.

– Jag ska inte säga att man vänjer sig vid det, men på något sätt så inträffar det där då och då. Och det är väl också en temperatur på att det finns ett antal ungdomar som mår rätt dåligt och är utsatta och lever i någon form av vanmakt och vill få utlopp för det – och på så sätt må lite bättre, eller åtminstone glömma sin vardag, säger Fredrik Malm.

Boende håller sig inomhus

När solen försvinner bakom husen tar många det säkra före det osäkra och skyndar sig inomhus. Det är nu som ett tiotal kriminella – och deras svans – sätter sin prägel på Oxhagen.

– Det är inte alla ungdomar i Oxhagen som vill det här. Det är ett fåtal, en klick, säger polisen Andreas Hällzon.

Plötsligt försämras stämningen. Polisen har beslagtagit en misstänkt bil och detta provocerar. Många är rasande.

Poliserna går mot bostadsområdet.

– Vi tar och går uppåt här nu, så kan vi lugna situationen ifall det skulle bli något sådant. Så kan vi vara där och lugna och förklara, säger Andreas Hällzon.

Det står nu klart att det kan bli en natt när polisen måste räkna med att stenar kan komma farande uppifrån när som helst. Två poliser går in under ett tak i ett parkeringshus.

Larmet: Bryter upp gatstenar

Farhågorna besannas. Ett par timmar senare ringer oroliga invånare till polisen och berättar att ungdomar har börjat bryta upp gatsten. Poliserna måste nu agera.

När de åkt en bit i polisbilen märker de att den har punktering.

– De har dragit däcken, konstaterar en av poliserna.

Sönderskurna däck och stenkastning

Någon har smugit sig fram och skurit sönder patrullbilens däck.

– Det är tråkigt. Vi kunde ha åkt iväg nu på ett jobb och hjälpt någon, men just nu står vi här på en parkering och kommer ingen vart. Jag tror inte de förstår vad de gör, säger Andreas Hällzon.

Polisen fortsätter dock in i området med flera bilar och möts av stenkastning.

– Som vi befarade så har man kastat sten här alldeles nyss och träffat en polisbil. Det vi gör nu är att vi går ut i området för att få kontroll över läget och hur det ser ut i området, säger Andreas Hällzon.

Målet: Att ta kontroll

Målet är egentligen inte att gripa någon utan att ta kontroll över området igen. Få gängen att gå hem och lägga sig. Visa att det är samhället som bestämmer, inte de kriminella.

Det blir konfrontation med en grupp män. En av männen säger till en polis:

– Fucking pajas. Kom utan bricka, jag ska visa dig.

Framåt ett på natten börjar bråket så smått ebba ut.

Den olustiga fråga vi till slut ställer oss är vad SVT:s närvaro har betytt. Har vi provocerat fram mer oro än nödvändigt?

– Nej det tror jag inte. Men som ni märker så tycker de det är obekvämt när ni är här med kamera, så är det ju. Men tyvärr, det blir så här när vi har sådana här konfrontationer ibland. Vi måste stå kvar och försöka ta en dialog, säger Andreas Hällzon.

Reportaget sänds i Agenda söndag 22 maj kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Se programmet här, direkt eller i efterhand. I studion: Inrikesminister Anders Ygeman och Centerpartiets ledare Annie Lööf, samt Tomas Amanuel från fredsorganisationen Interpeace.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet