Foto: TT

Bränder över hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vänge på Gotland, Delsjön i Göteborg och Gässjö i Ångermanland. Det är tre av en stor mängd gräs- och markbränder som härjat runt om i Sverige på lördagen. På många håll har räddningstjänsten haft extremt mycket att göra.

Mest uppmärksamhet har riktats mot branden i Vänge på Gotland, som gick från gräsbrand till skogsbrand och som vattenbombats med hjälp av helikoptrar under hela lördagen. Ännu sent på eftermiddagen var branden inte under kontroll, men man hyste gott hopp om att den inte skulle få ny spridning.

– Vi känner att med de resurser vi har på plats just nu och den vädersituation som råder, med lite vind och sjunkande temperatur har vi ett bra läge. Men skulle det blåsa upp kan det gå åt vilket håll som helst, säger Pontus Martelleur på krisledningen på Gotland till SVT Nyheter vid 18-tiden.

Västernorrland hårt drabbat

Extremt hårt drabbat verkar Västernorrlands län vara. Där bröt lördagens fjärde brand bröt ut i närheten av Matfors vid 16-tiden på eftermiddagen. Då hade räddningstjänsten redan fått rycka flera gånger, bland annat fick styrkor från Ramsele och Sollefteå rycka ut för att släcka en omfattande brand i Gässjö.

”Kan vara glasbit”

I Dalarna rapporterades det vid 16-tiden om en större skogsbrand i Stråtjärn mellan Falun och Borlänge.

– Det kan ha varit en glasbit eller vad som helst som har orsakat detta. Det råder inget eldningsförbud, men vi uppmanar till allmän försiktighet, och att man ska vara uppmärksam, säger Mattias Östlund, styrkeledare räddningstjänsten Dalamitt.

Även räddningstjänsten i Umeå har fått rycka ut på ett antal gräsbränder och uppmanar folk att inte elda.  I Göteborg började det brinna i det uppskattade friluftsområdet Delsjön. Elden kom relativt snabbt under kontroll och skadorna blev begränsade. Tre pojkar är misstänkta för att ha orsakat branden.

Illavarslande prognos

I Västmanlands län varnade myndigheterna redan under fredagen för att det är torrt i markerna. Likadant ser det ut i stora delar av Svealand och södra Norrland där fjolårsgräset just nu är extremt lättantändligt, och SMHI:s brandriskprognos är illavarslande.

De närmaste dygnens väderprognos med sol, vind och fortsatt låg luftfuktighet över stora delar av landet gör att vi förmodligen kommer att få se fler bränder under helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.