Foto: Scanpix

Branschexpert: Konkurrensen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

ElektronikBranschens vd Klas Elm tror inte att Experts konkurs kommer att få någon större betydelse för den svenska elektronikmarknaden.

Efter Experts konkurrens finns bara tre stora elektronikkedjor kvar i Sverige, Elgiganten, Mediamarkt och Siba. Dessutom Experts 63 franchise-butiker som nu måste byta namn, kanske ingå i någon fackhandelskedja som Audio Video eller eventuellt bli uppköpta av någon av de stora kedjorna. Och så ett antal mindre enskilda butiker.

-Jag tror marknaden tar hand om den lucka som Expert lämnar, konkurrensen påverkas inte nämnvärt, menar ElektronikBranschens vd Klas Elm. Priserna är transparanta, både här i Sverige och utomlands, det blir fortsatt knivskarp konkurrens

Expert i konkurs

-Finns det inte risk för ett oligopol nu med bara tre stora aktörer?

-Det tror jag inte. Vi ska heller inte underskatta nätbranschen, en bransch som jag tror tar fortsatta marknadsandelar, hur stora är osäkert, det finns alltid behov av att prata med en duktig säljare.

-Hur ser situationen ut i övriga Europa?

-Det varierar kraftigt, men det sägs att Sverige har en extrem konkurrenssituation. Och gör man en sökning i hela Europa så ser man att Sverige håller en bra prisnivå, säger Klas Elm.

Analytiker: Inte särskilt förvånande

Jonas Arnberg, analytiker på Handelns utredningsinstitut (HUI) säger att om uppgifterna om ytterligare en konkursansökan från ett bolag i hemelektronikbranschen inte är särskilt förvånande.

–Det är ett race mot botten i en bransch där ingen tjänar pengar. Vi har sagt väldigt länge att det är en bransch med en ohållbart hård konkurrenssituation och att ett antal butiker kommer att tvingas stänga.

Han tror att  Experts konkurs innebär en tillfällig lättnad för de övriga hemelektronikkedjorna.

-Tillsammans med Onoffs gamla butiker är det 200 butiker som försvinner. Det är klart att det förbättrar läget för de som är kvar.

Men branschen är fortfarande hårt pressad, enligt Jonas Arnberg.

-Kunderna är väldigt fokuserade på lågt pris.

Han tror inte att konkursen leder till högre priser, men däremot att prissänkningarna kan minska något.

Fakta

Fakta: Det gäller för Experts kunder

* Det går inte längre att byta eller lämna tillbaka varor på öppet köp hos Expert. Kunderna får i stället anmäla ersättningsanspråk till konkursförvaltaren Hamilton Advokatbyrå. Samma sak gäller presentkort som inte har utnyttjats.

* Varor kan reklameras hos Expert så länge butikerna är öppna, därefter hos konkursförvaltaren.

* Experts garantier gäller inte längre. Kunderna får kontakta tillverkaren eller konkursförvaltaren.

* Kunder som har lämnat in varor för reparation ska kontakta den butik eller verkstad där varan lämnats in.

* Trygghetsförsäkring hos Solid Försäkring påverkas inte av konkursen. Inte heller köp med hjälp av kreditfinansiering från GE Money Bank.

* Varor som inte har levererats än kommer att levereras om de redan har skiljts från övriga varor i konkursboet. Annars får kunden lämna anspråk hos konkursförvaltaren.

Källa: Expert (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Expert i konkurs

Mer i ämnet