Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av vad som hänt. Foto: Swepix

Brodern spred jihadistisk propaganda på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

En av bröderna som häktats misstänkt för förberedelse till terrorbrott spred jihadistisk propaganda strax innan han greps. Det visar en genomgång av broderns Facebook-konto.

De två bröderna greps efter en Säpoinsats i Tyresö på torsdagen. De är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.

Spred jihadistisk propaganda

Nu visar en genomgång av den ena broderns Facebook-konto att han spred jihadistisk propaganda så sent som i februari. Han delade då en profilbild med kopplingar till en känd propagandakanal för IS.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Budskapet i bilden, som enligt medierapporter härstammar från en tio år gammal blogg, är att man kan finna äkta kärlek om man går med i IS.

Redan i fjol började brodern dela material med religiös anknytning, bland annat bilder på beväpnade män till häst.

Även om de bilderna inte nödvändigtvis kan kopplas till våldsbejakande extremism så anspelar de på hästen som en viktig symbol i arabisk och islamisk kultur, menar Marco Nilsson, expert på islamistisk radikalisering vid Linköping universitet.

– Sedan förislamisk tid har araberna identifierat hästar med strid, tapperhet och seger. För många muslimer symboliserar hästar också den första generationen av muslimer och deras framgångsrika jihadkampanjer, skriver han i en kommentar till SVT.

”Bilden delades ursprungligen av en känd kvinnlig IS-propagandist 2014. Bloggen fungerade enligt experter som rekryteringsverktyg för terrorgruppen”. Foto: Magnus Lejhall/TT/Privat

Följer känd islamist

SVT har också granskat kända islamistiska konton på sociala medier.

Den misstänkte brodern dyker upp som följare till den palestinsk-amerikanske predikanten Ahmad Musa Jibril som pekats ut av ICSR som en av de viktigaste inspirationskällorna för jihadister som slagits för den Islamiska staten.

I två fall har också jihadister som planerat eller genomfört terrordåd tittat på och delat vidare Jibrils predikningar, enligt medierapporter.

Besökte islamiska föreningslokalen

Enligt Ekot, som var först att rapportera om broderns propaganda, har båda bröderna konverterat till islam och antagit muslimska namn. De sitter nu häktade med två andra personer som enligt Säpo har kopplingar till ett kriminellt nätverk i Tyresö.

Säpo har tidigare sagt att den misstänkta brottsligheten kan kopplas till IS i Somalia. Samtliga nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser situationen ut för IS i Somalia? SVT:s Afrikakorrespondent förklarar terrororganisationens närvaro i området. Foto: TT/AP/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säpoinsats i Tyresö efter misstänkta terrorplaner

Mer i ämnet