Bud i byggkonflikten i dag

Uppdaterad
Publicerad

På lördagseftermiddagen fick parterna i byggkonflikten medlarnas bud. Nu ska de svara innan klockan åtta på söndag kväll. Samtidigt närmar sig strejkstarten.

Om Byggnads och Sveriges Byggindustrier inte lyckas enas kan över 3 000 byggarbetare gå ut i strejk på tisdag morgon. Då berörs cirka 160 arbetsplatser, bland annat nya Karolinska sjukhuset i Solna, E4-bygget kring Sundsvall, Umeå flygplats och Kaninlandet på Liseberg.

Men exakt vad förslaget innebär vill varken medlarna eller parterna berätta.

– Jag vill inte lägga några kommentarer förrän vi har gått igenom det. Vi kommer jobba intensivt med det här. Det är så viktiga frågor, säger Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads.

Hur stor är risken för strejk på tisdag?

– Jag kan inte säga någonting om det nu. Förslaget de har lagt är ganska omfattande. Vi får se vad som händer.

– Vi ger inga kommentarer just nu. Vi ska gå igenom det noga och se hur det förhåller sig till vår ståndpunkt. Jag hoppas att det är ett förslag som ger arbetsro, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.

Hur ser du på strejkrisken?

– Det beror helt och hållet på vad som är skrivet i det här och hur Byggnads förhåller sig till det. Jag hoppas verkligen att det inte finns sakliga skäl till det varsel som lagts och att det hävs.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.