Foto: TT

Budgetsatsning på kollektivtrafik

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivtrafiken på landsbygden får ett tillskott på 850 miljoner kronor de närmaste åren. Det har regeringen och Vänsterpartiet enats om i budgetförhandlingarna.

– Syftet är att förbättra valmöjligheterna och servicen på landsbygden, att även människor där ska kunna åka kollektivt. Självklart är det bra ur ett miljöperspektiv om man inte är tvingad att ta bilen, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson och budgetförhandlare för V.

Fyraårssatsning

I budgetpropositionen, som presenteras på måndag den 21 september, kommer ett förslag för att förbättra kollektivtrafiken att finnas med. Nästa år satsas 200 miljoner kronor, de två nästföljande åren blir det 210 miljoner om året och 2019 sätts 230 miljoner kronor av.

Höstbudgeten 2015

I dag har människor som bor på landsbygden ofta få möjligheter att välja kollektivtrafik, många är helt beroende av sin bil för att ta sig till jobbet och till fritidsaktiviteter. Även regional utveckling kan bromsas om det inte finns kollektivtrafik och infrastruktur som fungerar. Men exakt vilka investeringar som ska göras slås inte fast i budgetförslaget. Tanken är att människor som bor i de berörda orterna själva ska få föreslå vilka insatser de behöver.

Inte styra ovanifrån

– Det är inte meningen att vi nationellt ska tala om vad som ska göras regionalt, säger Ulla Andersson.

Trafikverket ska därför samråda med länen om vilket stöd som gör mest nytta för kollektivtrafiken i respektive län. Lösningarna kommer att se olika ut beroende på om exempelvis avstånden är långa, bygden glest befolkad eller om det handlar om landsbygd relativt nära en tätort.

I nästa steg ska Trafikverket föreslå för regeringen hur pengarna bäst ska användas. Till exempel kan det handla om förbättringsåtgärder på järnvägar eller förbättringar i busstrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet