Ebba Busch Thor (KD) och barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) debatterar assistansersättningen i SVT:s Gomorron Foto: SVT

Busch Thor (KD): Enorm oro när assistansen begränsas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår inför nästa år förändringar i den personliga assistansen. Ersättningen ska inte räknas upp lika mycket som aviserat. Något som fått kritik. –Vi ser en enorm oro i hem efter hem när många får den personliga assistansen begränsad, säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor i SVT:s Gomorron där hon mötte barn- och äldreministern Åsa Regnér (S).

– Det här har lett till att en person varje dag nu förlorar ersättningen sedan årsskiftet, så det är tydligt att det här uppdraget har gett effekt, säger Busch Thor.

Enligt Åsa Regnér har assistansersättningen fördubblats de senaste 15 åren, från 15 miljarder kronor till 30 miljarder kronor per år,  trots att antalet personer som beviljats ersättning inte har ökat så mycket de senaste fem, sex åren.

Kritik mot nya assistansregler

– Vi vet genom en en mängd olika rapporter att medlen används till annat än assistansersättning och det är ganska mycket pengar, uppemot två miljarder kronor. Med den informationen måste vi göra någonting åt det. 

Ebba Busch Thor höll med om att ett eventuellt fusk med assistansersättningen måste stoppas.

– Så varför gör inte en uppföljning av fusk. I stället slår ni på på dem med funktionsnedsättning.

Åsa Regnér höll inte med, utan menar att timmarna fortsätter att öka

Krav på seriösa aktörer

–Försäkringskassan ska följa lagen och vi har inte ändrat lagen. Det står också i regleringsbrevet att de ska göra det på ett rättssäkert sätt, att det ska ha hög kvalité och att man ska göra det över hela landet. Det är oerhört viktigt att man tar ansvar för sådan information.

Hur ska ni rent konkret komma åt det här?

–Man måste kontrollera att det finns seriösa aktörer på den här marknaden och att man gör rättssäkra bedömningar inom ramen för lagen. Man måste också följa de här domarna. Men jag som ansvarig för det här politikerområdet kan också föreslå annan lagstiftning och därför har jag föreslagit en översyn av lagstiftningen.

Men är det inte en risk att brukare kommer i kläm?

– Det har redan hänt. Det är uppenbart att man inte ger sig på fusket nu, säger Ebba Busch Thor.

Men hur ska man komma år både fusket och se till att de som behöver hjälp får det?

–  Öka uppföljningen är något vi vill lägga fokus på, säger Busch Thor.

Särskild debatt i riksdagen

På fredag håller riksdagen en särskild debatt om den personliga assistansen på begäran av Kristdemokraterna.

Bakgrunden är ett direktiv från regeringen till Försäkringskassan för 2016 där det sades att myndigheten ska arbeta för att ”bryta utvecklingen” av antalet timmar som beviljas för assistans.

Inför 2017 föreslår regeringen att ersättningen per timme inte ska räknas upp lika mycket som man tidigare sagt.

Kritiker hävdar att det lett till hårdare bedömningar från kassan. Domar de senaste åren har också spelat in i beslut om ändringar i assistansen.

Lagstiftningen infördes 1994

Lagstiftningen bakom assistansen infördes 1994 och kostnaderna för de stöd den ger rätt till har ökat år efter år. 1994 hade 6.100 personer assistansersättning. Tjugo år senare var de 16.400.

Den aktuella siffran för oktober i år är enligt Försäkringskassan knappt 15.800. Det innebär en minskning med cirka 300 personer sedan januari i år.

Under samma tid har kostnaderna ökat år från år, trots att antalet personer som beviljas ersättning inte har ökat så mycket de senaste fem, sex åren. Mellan år 2000 och 2015 fördubblades utgifterna från knappt 14 till 29 miljarder, om kommunernas och statens kostnader läggs samman. Den statliga assistansersättningen, den större delen, ökade från drygt 11 till nästan 25 miljarder under samma period.

Hälften av ökningen beror på att fler grupper, genom lagändringar vid några tillfällen, har fått möjlighet till personlig assistans. Det gäller bland annat att personer som fyller 65 har fått rätt att behålla assistans.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet