Ebba Busch Thor: SD är inte rasistiskt

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är inte ett rasistiskt parti. Det menar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som också kan tänka sig att regera med stöd från SD.

I söndagens Agenda fick Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra frågan om hon anser att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Svaret var ja.

Allianskollegan Ebba Busch Thor (KD) är av en annan åsikt. I en intervju med tidningen Dagen säger hon att hon inte tycker att SD är ett rasistiskt parti.

– Nej, det gör jag inte om vi talar om SD:s officiella politik i dag, men partiet har en historia sprunget ur en rasistisk rörelse. Jag har mött sverigedemokrater som är rasister, men det har jag gjort också i andra partier, säger hon.

Bara en dag efter intervjun får hon många frågor. Hon väljer då att nyansera sitt svar på frågan om SD är ett rasistiskt parti eller inte. 

– Inte om man ser strikt till deras officiella program, men det är ett parti som präglas otroligt mycket av sin rasistiska historia och som idag har stora rasistiska inslag i sin rörelse och bland sina företrädare, säger Busch Thor till Dagens Nyheter.

Hon säger också att partiet inte har gjort upp med sin historia och att man har företrädare som gör rasistiska uttalanden.

Upp till SD om de vill stödja

Ebba Busch Thor säger också att hon kan tänka sig en alliansregering med passivt stöd av Sverigedemokraterna.

– För oss är ett samarbete med SD inte aktuellt. Däremot har jag varit tydlig med att vi kristdemokrater ska gå fram med vår politik och alliansen ska vara beredd att gå fram med vår politik gemensamt. Om något annat parti i riksdagen väljer att stödja det, det måste vara upp till dem, säger hon till tidningen.

Även Anna Kinberg Batra sade i söndagens intervju i Agenda att det inte är aktuellt med ett samarbete men att hon inte vill ta ansvar för om Sverigedemokraterna väljer att stödja henne och en alliansregering.

Lööf vill inte samarbeta med SD

Centerpartiets partiledare Annie Lööf tog till Twitter för att ge sin syn på ett eventuellt samarbete med SD. Till SVT Nyheter skriver hon:

– Vårt mål är en ny stark Alliansregering och ett nytt ledarskap för Sverige och Centerpartiet står fast vid att inte samarbeta med SD.

Hon tillägger:

– SD är ett parti med rasistiska rötter och med en människosyn som står långt från min och Centerpartiets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.