Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Anna Kinberg Batra (M) välkomnade Ebba Busch Thor, nyvald partiledare för Kristdemokraterna, på ett första möte med Alliansen. Foto: TT

Busch Thor välkomnades in i Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Alliansledarna utlovar stark oppositionspolitik och håller öppet för nyval. Men en gemensam politik dröjer.

På måndagsförmiddagen höll Alliansens partiledare ett första möte med Ebba Busch Thor, som i helgen valdes till ny ledare för Kristdemokraterna.

– Det är tre starka, kompetenta allianskolleger jag får vid min sida och det känns bra att bli välkomnad in i gänget, säger Busch Thor.

– Nu har vi fyra alliansledare där ingen av oss var med från början, men där vi alla trivs väldigt bra i Alliansen. Vi ser det som väldigt naturligt att fortsätta, säger Anna Kinberg Batra (M).

”Ska vara beredda”

Allianssamarbetet ska utvärderas och ett så kallat äntringskansli med nyckelmedarbetare tillsättas, redo att ta över vid ett eventuellt regeringsskifte.

– Vi får se när nästa val blir. Senast i september 2018, men med Stefan Löfven som statsminister kan man inte vara säker. Vi ska vara beredda närhelst ett val kommer, säger Annie Lööf (C).

Partiledarna säger att Alliansen kommer att bedriva stark opposition. Men en gemensam plattform dröjer.

– Gemensam politik kommer att utvecklas först på sikt i Alliansen. Nu är det varje parti själv som utvecklar sin politik, säger Jan Björklund (FP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.