Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i SVT:s Gomorron Sverige under KD:s dag i Almedalen 2015. Foto: SVT

Busch Thor vill ändra i las-reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna vill göra ändringar i arbetsrätten och utöka undantagen från turordningsreglerna, där först in, sist ut gäller. – Det är en av de frågorna jag kommer att lyfta i Almedalen i kväll, säger KD:s partiledare Ebba Busch Thor i SVT Gomorron.

– Sverige står inför en globalisering och digitalisering. Många jobb försvinner, många människor flyttar och många nya människor flyttar in till Sverige. Därför har vi lyft frågan om att våga se över arbetsrätten och turordningsreglerna inom las till exempel.

Undantag ska kunna göras för fyra personer, oavsett storlek på företaget – en fördubbling mot dagens regler.

Almedalen 2015

Busch Thor anser att det blir mindre riskfyllt att anställa och mer flexibelt för företag att ställa om och behålla nyckelpersoner i tider av snabb omvärldsförändring.

Fokus på de stora samhällsutmaningarna

Ebba Busch Thor säger att fokus i hennes tal i kväll blir de stora samhällsutmaningarna som globalisering och vad ökad invandring innebär, men också den ökande fundamentalismen.

Hon hoppas att tillfälliga uppehållstillstånd ska få färre flyktingar att söka sig till Sverige.

– Jag tror att, om vi harmoniserar villkoren mellan Sverige och andra länder, om vi går över till temporära uppehållstillstånd i stället för permanenta, så tror jag att fler söker sig till andra länder och färre till Sverige. Och det tror jag vore bra, säger Busch Thor.

Hon säger sig värna om asylrätten, men är oroad över hur dagens flyktingmottagande ska fungera. Sverigedemokraternas försök att värva ett antal högt uppsatta kristdemokrater i december inför extra valet nådde aldrig henne, säger hon.

Ingen kännedom om SD-värvning

– Jag blev lite förvånad. Har ingen kännedom om detta. Sverigedemokraterna lyckas här på våran dag få oss att prata om den här frågan.  Jag är mer intresserad av att prata om vår politik.

Många upplever att ni gör en gir åt höger jämfört med vad den förre partiledaren Göran Hägglund gjorde – är det så?

– Jag upplever det inte som att vi gör någon gir. Jag hoppas att väljarna kommer att uppfatta en ännu tydligare kristdemokratisk röst när vi aviserar de stora samhällsutmaningar som Sverige står inför.

Vilka av Kristdemokraternas värderingar kan göra partiet attraktivt för SD?

– Det får du frågan dem om. Jag uppfattar att vi står väldigt långt ifrån varandra värdemässigt. Vi har en annan människosyn.

Tror att opinionssiffrorna vänder

Undersökningar visar att allt fler vill se ett samarbete mellan de etablerade partierna och SD – hur ser du på det?

– Vi har sagt att det inte är intressant att vara ett stödparti för varken Socialdemokraterna eller regeringen. Det är inte heller intressant för oss att ha ett samarbete med sverigedemokraterna av den anledningen att vi har så olika människosyn.

Opinionsmätningarna har inte varit någon glädje för KD – ni har till och med i någon mätning varit nere under 3 procent.

– Jag tror att våra opinionssiffror kommer att vända när vi har möjligheten att leverera en del av det arbete som pågår. Vi kommer att stå välutrustade inför nästa val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet