Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera månaders tid jobbade en reporter på Kalla fakta under täckmantel på SD:s kommunikationsavdelning och samlade in bevis för att partiet ligger bakom minst 23 olika anonyma så kallade ”trollkonton”. Foto: TT/Kalla fakta

C-kravet: Uteslut L ur EU-grupp om SD-samarbete fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill att Liberalerna ska uteslutas ur partiernas gemensamma EU-grupp om samarbetet med Sverigedemokraterna fortgår. Det rapporterar Aftonbladet med hänvisning till ett uttalande från C-toppen Emma Wiesner.

Efter EU-parlamentsvalet i sommar inleds förhandlingar inom parlamentets partigrupper. Då kommer Centerpartiet driva på för att Liberalerna ska uteslutas ut partiernas gemensamma partigrupp, om L fortsätter att samarbeta med SD i Sverige.

– Om vi som liberaler inte ställer upp för liberala värden. Vilka ska då göra det? Tiden för tomma ord är över, säger Emma Wiesner enligt tidningen.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

C anser att L inte efterlever det löfte som flera partier, däribland L och C, skrev på i maj där de lovade att inte samarbeta eller forma koalitioner ”med ytterhögern och radikala partier på några nivåer”.

– Jag ser inte att de uppfyller kraven i deklarationen som det ser ut i dag, säger Emma Wiesner.

Demirok: Kalla fakta har spelat roll

Enligt Muharrem Demirok, Centerpartiets partiledare, har Kalla faktas avslöjanden om SD:s arbetsmetoder i sociala medier spelat stor roll för C:s nya krav på L.

– SD är inte ett parti som alla andra. Det är ett parti som angriper fri och oberoende media, som använder trollfabriker för att angripa motståndare. Där måste deklarationen få spela roll, säger han enligt tidningen.

Weimers: Svårt för C

Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet, Charlie Weimers tror att det blir svårt för Centerpartiet att att visa att detta är gravt nog för att utesluta L.

– Jag tror det blir väldigt svårt för dom att få igenom nånting för då kommer naturligtvis Liberalerna koppla den här frågan till andra samarbeten mellan partier i ECR och renew, säger han.

Karlsbro (L): C får hitta andra utspel

Liberalerna vill inte kommentera Centerpartiets hot om uteslutning. De hänvisar till ett inlägg på X skrivet av partiets toppkandidat Karin Karlsbro dom lyder:

”Liberalerna är Sveriges mest EU-vänliga parti. Vi sitter i den mest EU-vänliga partigruppen, där partierna går till val för ett starkare Europa. C är enda parti i gruppen som är emot euron. L har en stark ställning i gruppen. C får hitta andra utspel för att synas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet