Foto: TT

C vill ha fler små privata vårdcentraler

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill se mer av privat välfärd och föreslår i dag att alla legitimerade läkare ska kunna få driva små, privata vårdcentraler. Syftet är enligt centern att komma bort från systemet med inhyrda, så kallade ”stafettläkare” och att fler ska få tillgång till en och samma läkare .

– Det skulle innebära att många som i dag känner oro för att man träffar nya läkare varje gång, inte sällan dyra stafettläkare, i stället kan lista sig på en mindre privatpraktik och där man vet att man träffar samma läkare som man känner och uppskattar varje gång man går till vårdcentralen, säger Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson.

Vårdcentraler med en läkare och en sjusköterska

Centerns föreslag innebär att alla legitimerade läkare, inte bara specialistläkare i allmänmedicin ska tillåtas att driva en vårdcentral. Partiet vill göra det möjligt att öppna små personägda vårdcentraler som kan bestå av bara en läkare och en sjuksköterska.

I Norge infördes det 2001 en fastläkarreform inom primärvården. Den innebär att nästan samtliga invånare i Norge har en fast läkare. Och majoriteten av dessa läkare cirka 95 procent är privatpraktiserande och driver sin verksamhet som egna företag. Det är den modellen som Centerpartiet nu vill att Sverige inför.

– I Norge kan ju en enskild läkare tillsammans med en sjuksköterska öppna en egen praktik där man listar ungefär 1.000 patienter per läkare. I Sverige är siffran nära 2.000 per läkare som ju då inte sällan är en stafettläkare, säger Emil Källström (C).

”Fungerar i Norge”

Men frågan är vilka som kan vara intresserade av den här modellen när välfärdsdebatten i Sverige handlar om mindre privat och en mer reglerad välfärdssektor?

– Jag tror inte man ska ha ideologiska skygglappar här. Det här finns och fungerar i Norge och det fungerar i många andra länder i Europa och det tycker jag att man ska inspireras av. Om alternativet är att göra ingenting, ja då är ju alternativet fortsatt stafettläkare, fortsatt ökade kostnader och fortsatt så att väldigt många i vårt land inte kan ha den tryggheten att man träffar samma läkare vid flera olika tillfällen, säger Emil Källström (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.