C vill införa jobbfixarpeng

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet föreslår i sin budgetmotion att Sverige ska satsa på en så kallad jobbfixarpeng. Den ska följa den arbetslöse och betalas ut till ”ideella aktörer eller fristående arbetsförmedlare”.

Den största delen av den föreslagna jobbfixarpengen ska betalas ut först när den arbetslöse varaktigt hittat ett riktigt jobb, skriver bland andra partiledaren Annie Lööf på DN:s debattsida.

I motionen öronmärks 300 miljoner för att förbereda reformen.

Skattelättnader för delagarskap i startups

Centerpartiet vill dessutom skapa vad de kallar för en jobbpakt, som beskrivs som en brygga över till unga, nyanlända och långtidsarbetslösa vuxna. I praktiken handlar det om att erbjuda introduktionsjobb och lärlingsprogram där ingångslönen är lägre de första åren.

Vidare vill C se skattelättnader för delägarskap i de svenska startup-bolag som partiet anser utgöra ”ett av världens mest produktiva tekniknav, efter Silicon Valley”. För detta ska 240 miljoner kronor avsättas per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.