Läkare granskar röntgenbilder från mammografi Foto: TT

Cancervården missar målen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges landsting och regioner når i flera fall inte upp till de nationella mål för cancervården som Socialstyrelsen satt upp. Det framgår av en sammanställning som cancerfonden gjort av fyra vanliga cancerdiagnoser: lungcancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer.

– Vi ville få en överblick över de regionala skillnader som finns i cancervården och hur väl målen för cancervården uppnås, säger Jan Zedenius chefläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.

Värst är läget för vården av tjock- och ändtarmscancer där inget av landets 21 landsting och regioner når upp till det sammanlagda målet för de nationella riktlinjerna.

På Sveriges Kommuner och Landsting menar man att målen man satt upp är mycket högt ställda och att man hela tiden arbetar för att nå dessa.

– Många landsting har förbättrat sig rejält under de år som cancerstrategiarbetet pågått, säger Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare på Sveriges Kommuner och Landsting.

En halv miljard extra

Bristerna i cancervården har pågått under en längre tid. Därför beslutade regeringen i januari, i en blocköverskridande överenskommelse, att satsa totalt 444 miljoner kronor under 2015 och planen är att satsa ytterliggare en halv miljard om året fram till 2018, pengar som ska användas för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna och på så sätt göra cancervården mer jämlik i hela landet.

Den första utbetalningen till landstigen och regionerna sker under slutet av april. För att ta del av pengarna har landstingen och regionerna förbundit sig att införa så kallade standardiserade vårdförlopp. Detta innebär att alla, oavsett var i landet man bor ska få samma utredning om man misstänker cancer och följa en gemensam tidsplan.

– Jag tror att detta är en väldigt bra satsning som riktar in sig på just väntetiderna och kombinerar det med kvalité i utredningen, säger Gunilla Gunnarsson.

Nationella riktlinjer

I sin årliga rapport presenterar Cancerfonden en sammanställning av fyra av de cancerdiagnoser som det finns nationella riktlinjer för. Mellan fyra och sex indikatorer undersöks.

Indikatorerna mäter olika delar i vården, exempelvis om sjukvården håller de tidsgränser för när behandling med cytostatika ska sättas in, vilka undersökningsmetoder som används eller hur många cancerpatienter som bedöms av en grupp olika experter inför behandlingen.

Rätt till flera experter

Att få sitt fall bedömt av flera experter kan vara särskilt viktigt för att få snabb och rätt diagnos. Om inte detta sker kan en tumör som kunde ha opererats bort om den hittats tidigt, bli obotlig.

– Cancerpatienter riskerar att gå miste om botande behandling vilket är en stor tragedi för alla som drabbas, säger Jan Zedenius.

Utöver de fyra diagnoser som finns med i Cancerfondens sammanställning finns det även nationella riktlinjer för prostacancer. Denna cancerdiagnos är inte med i jämförelsen eftersom den statistik som samlas in för patienter med prostatacancer inte är jämförbar med den statistik som finns för de fyra cancertyper som undersökts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.