Foto: TT

Carlsberg stoppar frätande öl

Uppdaterad
Publicerad

Bryggerijätten Carlsberg återkallar med omedelbar verkan all fatöl av märket Staropramen från 680 svenska krogar. Detta sedan två personer börjat blöda i munnen när de smakat på ölet.

Hittills har två fat med frätande innehåll hittats, men totalt är det 4.624 fat som nu säljstoppas. Det är 30-litersfat av märket Staropramen som importerats från ett bryggeri i Prag som på något sätt blivit förorenade av frätande rengöringsmedel i stark koncentration. Carlsberg har med omedelbar verkan kontaktat de krogar som fått ölet levererat och stoppat ytterligare leveranser.

Ser inte ut som öl

Enligt Carlsberg har innehållet varit så starkt förorenat av frätande rengöringsmedel att det vare sig luktat eller sett ut som öl. De två drabbade, en krögare och en Carlsberg-anställd, ska ha smakat på innehållet och direkt fått blåsor i munnen som senare börjat blöda.

– De har provsmakat ölet för att det inte sett ut som det ska. Lyckligtvis var det ingen som drack några större mängder. Det är naturligtvis en extremt obehaglig upplevelse, men de har inte fått några bestående men, säger Carlsbergs informationschef Henric Byström till SVT Nyheter.

Utreds på plats

Det finns inga uppgifter om att krogbesökare ska ha serverats öl från förorenade fat. Just nu vet man inte hur rengöringsmedlet hamnat i ölfaten och inte heller hur många fat som blivit förorenade.

– Vi undersöker noga både bryggeriet i Tjeckien och de fat som levererats till Sverige, men hittills har vi inte hittat några fler fall. Men för att vara på den säkra sidan har vi tills vidare stoppat all försäljning av det aktuella fatölet, säger Henric Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.