Centerpartiet ökar med en procent jämfört med SCB:s senaste undersökning i maj i år. Foto: TT

Centern jublar: Vi är väldigt glada

Uppdaterad
Publicerad

SCB har presenterat sin partisympatiundersökning för november 2016 och de stora vinnarna sedan mätningen i maj är Centerpartiet.

– Det är en fundamental uppgång för oss, säger Martin Åhdal (C).

Centerpartiet ökar med en procentenhet jämfört med SCB:s senaste undersökning i maj i år, något som får vice partisekreteraren Martin Åhdal (C) att le.

– Jättebra. Det bästa vi haft i de här undersökningarna på 10 år. Det bekräftar det lyft som vi har i mätningarna, säger han till SVT Nyheter.

– Det här är grundat på att vi har en tydlig och rak linje som vi inte vikt ifrån, det här är en typisk uppgång som vi brukar se mellan valen. Och vi är särskilt glada över att det är en ökning steg för steg, en fundamental uppgång för oss, det bygger inte på särskilt utspel som gett mycket uppmärksamhet, forsätter Martin Åhdal.

”C har självförtroende”

SVT:s politikkommentator Margit Silberstein förstår att Centern är nöjda.

– De får mycket självförtroende i allt detta.

– Man får nästan uppfattningen att Centern är ett större parti än de är, sju procent är inga höga höjder, men de har en partiledare som är väldigt duktig och inger förtroende och är trygg i sig själv, säger SVT:s Margit Silberstein.

LÄS MER: Så skulle svenskarna röstat i dag

M: Vi måste jobba hårdare

För Centerpartiets allianskollegor i Moderaterna ser det dock värre ut. Moderaterna har tappat 1,9 procentenheter sedan i maj, det största tappet av alla partier sedan den mätningen. Det innebär att M tappat 0,5 procentenheter sedan valet.

– En tydlig signal på att vi behöver jobba hårdare. Om vi ska ha en möjlighet att byta ut en regering som leder Sverige åt fel håll behöver vi jobba hårdare för att övertyga fler, säger Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.