Foto: TT

Centern redo sänka kärnkraftsskatt

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf vill avveckla kärnkraften men inte för snabbt. Hon stödjer en sänkning av effektskatten på kärnkraft om det sker i kombination med lägre skatt på vattenkraft.

– Vi måste ha en ansvarsfull avveckling, säger Lööf på en pressträff i riksdagen när hon ska förklara Centerns linje i de pågående samtalen mellan regeringen och oppositionen i energikommissionen.

Vattenfall, Eon och den tunga industrin lobbar hårt för att effektskatten på kärnkraft ska sänkas eller helst slopas, vilket SVT:s Agenda uppmärksammade i söndags. Annars måste fler reaktorer än hittills aviserat avvecklas redan 2020, har Vattenfall och Eon varnat.

Annie Lööf, som leder ett parti som vill ha bort kärnkraften, säger att hon inte vill att industrin och Sverige ska hamna i ett läge där återstående reaktorer försvinner snabbare än planerat. Hon är orolig för att risken finns.

– Effektskattens nivå är viktig men minst lika viktig är fastighetsskatten på vattenkraft, säger Lööf och gör klart att om den första ska sänkas måste också den andra ner.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) har lovat besked om effektskattens framtid senast i maj. Nästa träff i energikommissionen är i slutet av april. Annie Lööf säger att hon tror att möjligheterna att få till en bred överenskommelse är goda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.