Annie Lööf Foto: TT

Centern vill se över ränteavdraget

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet är berett till en blocköverskridande överenskommelse om ränteavdragen för bostadslån.

Det skriver partiledaren Annie Lööf i dag på DI Debatt.

Hittills har allianspartierna liksom Socialdemokraterna och finansministern avvisat alla förändringar av ränteavdragen.

Detta trots att tunga institutioner som OECD, IMF, EU och Riksbanken varnat för att ränteavdragen driver upp bostadspriserna för mycket och förordat att Sverige minskar eller tar bort ränteavdragen.

I måndags gick även förre finansministern, Anders Borg, emot sina partikolleger.

I en intervju i SVT Nyheter uppmanade han partierna till en blocköverskridande överenskommelse om att ta bort ränteavdragen.

Och nu går alltså Centern ut med förslaget om en blocköverskridande överenskommelse. 

Vill se över hela bostadspolitiken

”I ett första steg måste vi snabbt nå politisk enighet om vad som bör gälla avseende ett amorteringskrav. I ett nästa steg är vi även beredda att tillsammans med andra partier, i en blocköverskridande överenskommelse, se över övriga ekonomiska styrmedel som påverkar hushållens skuldsättning, däribland ränteavdraget”, skriver Annie Lööf och centerns bostadspolitiske talesperson Ola Johansson (C) i debattartikeln.

Att trappa ner ränteavdragen är en del i Centerns förslag om att se över hela bostadsmarknaden.  

”Vi vill att det byggs fler bostäder i hela landet och att fler ska få möjlighet att äga sin bostad. Det ska vara möjligt för fler att få ett förstahandskontrakt på en hyresrätt, även i våra större städer”, skriver de i debattartikeln.  

Snabbare amortering

”De kraftigt stigande bostadspriserna gör att det på många platser är näst intill omöjligt att köpa sin första bostad. Centerpartiet vill därför se över möjligheten att reducera kravet på just unga att ha en hög kontantinsats”, skriver de två, men tillägger att unga köpare i så fall i gengäld måste amortera av snabbare.

Centern vill också ha flexiblare byggregler, förändrade skatter för flytt och ägande, och ökad rörlighet på hyresmarknaden.

Centerpartiet vill göra upp om med de rödgröna om hela beskattningen för att äga, köpa och sälja sin bostad.

Bolund: Inte aktuellt just nu

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) välkomnar Centerledaren Annie Lööfs strävan att snabbt nå politisk enighet om amorteringskrav. Men en minskning av ränteavdragen är inte aktuellt.

– Det är bra att ta en sak i taget och inte blanda in för många kort. Vi jobbar nu för fullt med att få fram ett mandat till Finansinspektionen om amorteringskrav. Jag räknar med att det kommer i närtid, säger Bolund.

Folkpartiet vill inte ge sig på ränteavdragen. Fokus ligger på amorteringskraven, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Erik Ullenhag.

– Vi behöver skapa en amorteringskultur i Sverige, och därför är det för Folkpartiet centralt att få till ett amorteringskrav med bred politisk förankring, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.