Foto: SVT / Karolinska Institutet

Läs chatten med expert om vitamintillskott

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i dag rapporterade SVT att det är helt onödigt att äta C-vitaminstillskott om man inte har några vitaminbrister.

På kvällen svarade docent Agneta Åkesson på tittarnas frågor om det.

Män som använder vitaminen som regelbundet tillskott löper dessutom dubbeltså hög risk att utveckla njursten, jämfört med de som inte gör det, enligtforskare vid Karolinska institutet.

Agneta Åkesson, docent vid Karolinska Institutet, var med i Aktuellt för attprata om vitamintillskott. Sedan svarade hon på tittarnas frågor:

SVT Nyheter: Hej!

Klockan 21.30 är det dags för chatten med Agneta Åkesson. Välkommen att ställaera frågor redan nu.

I det fall din fråga inte kommer med kan det bero på att ni är många somställer samma fråga – i så fall skrivs ett sammanfattande svar.

SVT Nyheter: Nu är Agneta på väg upp från studion. Hon hållerpå att ta sig upp till redaktionen och svarar snart på era frågor.

Susan: Jag har lågt Hb 110, pga av järnbrist (riklig mens). Tidigare har mittHb legat på 140. Hur mycket järn behöver jag äta etra dagligen och ungefär hurlänge för att komma tillbaka till mitt normalvärde?

Agneta Åkesson: Hej

Detta är en fråga för din läkare eftersom ditt Hb bör följas upp

hälsningar

Agneta

Abdifatah: hej! jag har brist D vitamin och läkaren sa att jag måste äta DIVSUN800 IU, min fråga är finns det frukt som man kan få D vitamin ?

Agneta Åkesson: Hej

D-vitamin får man från fet fisk alltså lax, sill, makrill. Och från lättmjölk,lättfil. PÅ sommaren är den solen den viktigaste källan.

Hälsningar

Agneta

SVT Nyheter: En del frågor, av ren medicinsk karaktär, blir svåra för AgnetaÅkesson att svara på – och faller därför bort.

Agneta Åkesson: Många frågor gäller D-vitamin. Jag är inteexpert på just D-vitamin. Jag vet dock tillräckligt mycket för att säga att viidagsläget inte har kunskap för att uttala oss om de hälsomässigakonsekvenserna av att som vuxen, utan att ha en verifierad brist på vitamin D,äta höga eller medelhöga doser av vitamin D under en längre tid. Barn under 2år ska följa Livsmedelsverkets rekommendation.

Marianne: Hej, min dotter, 11 år, är allergisk mot mjölk, ägg och fisk. Kandock äta tillagad mjölk o ägg, t.ex. pannkakor, men inte fisk i några former.Jag ger henne D-vitamin-droppar, och har själv hittat på att 10 droppar per dagär lagom i hennes ålder. Ibland får hon också en kalktablett, vilket också enallmänläkare rekommenderade en gång för länge sedan. Vi försöker få till liteOmega 3 genom att ha rapsolja på salladen. Någon kommentar angående D-vitaminoch dosen? Vad tror du om Omega-fetterna som ju finns i fisk – är rapsolja ettbra substitut? Något annat du tycker vi borde tänka på / göra med tanke på atthon inte äter fisk och väldigt lite mjölk/ägg? Mvh, Marianne

SVT Nyheter: Se tidigare svar angående D-vitamin!

Agneta Åkesson: I stället för kosttillskott bör man äta envarierad och balanserad kost som innehåller frukt, grönsaker, fullkorn ochfisk.

Elin: Är det sant att man kissar ut vitaminerna om man äter för mycket? Texdricker en c-vitamin brustablett.

Agneta Åkesson: Det beror lite på vilket vitamin. gällandevitamin C så kissar man ut en del och en del tas inte upp i magen

Ulla Guttormsson: Min man äter B12 på inrådan av läkare? Är det också farligt?Slälb äter jag Kalcipos D också på inrådana av lökare. Farligt eller?

Agneta Åkesson: Man ska följa sin läkares ordination

Maggi: Vad anser du om att inta lite extra mineraler?

Agneta Åkesson: Min personliga uppfattning är att man skatillgodose sina behov via kosten

SVT Nyheter: Vi har lite tekniska problem med chatten somgjort att en del frågor som Agneta Åkesson svarat på försvunnit.

Vi har fått in väldigt mycket frågor och Agneta försöker hinna med så många honkan.

Johan: Vilken dygnsdos användes i studien?

Agneta Åkesson: Den vanligaste dosen av C-vitamin vid studiensstart var 1g. 

Anna: Var kan man läsa er studie?

SVT Nyheter: Hej Anna. Kika på Karolinska Institutets hemsida.

Kemist: Har bett om besked om du exkluderat alla som äter mycket andraorganiska syror oxalsyra citronsyra etc vilka opkså kan ge njursten

Agneta Åkesson: Det finns ingen bra databas på innehåll avoxalsyra i livsmedel. Vi justerade för en mängd faktorer som inte påveraderesultaten. Det finns ingen anledning att tro att de som åt C-vit hade högreintag av dessa syror en de övriga männen

Anna: Hur är det med D-vitamin olja som BVC säger att man ska ge till barnen(1-24 mån)?

SVT Nyheter: Se Agnetas tidigare svar angående D-vitamin.

Lotten: Hej, min fråga kom inte fram. Jag är vegan och äter kosttilsskottet”vegetarian” från apoteket. Min senaste kontroll visade på B12 iunderkant och därför äter jag tabletterna. men de innehåller även andravitaminer, mineraler och andra ämnen. Är det dumt att ta tabletterna, ska jagsikta på att bara tillgodose B12et? genom en spruta eller så?

SVT Nyheter: En del frågor, av ren medicinsk karaktär, blirsvåra för Agneta Åkesson att svara på – och faller därför bort. 

Johan: Är det inte så att även om risken för njursten ökar något så ärfördelarna med C-vitamin (även i överdos) desto större?! C-vitamin är ju enantioxidant.

Agneta Åkesson: det finns inga väldokumenterade fördela medhöga doser C-vitamin. Även en antioxidant kan leda till oxidation, vilket ärdet man tror händer i linsen när man har sett ökad risk för grå starr vid högaintag av C-vitamin i form av kosttillskott

Annika F: Är maten idag mindre näringstät än den var tidigare? Vanligt argumenthos pillerförsäljare!!!! 

Agneta Åkesson: Nej, så är det inte. Men för de flesta finnsdet utrymme att förbättra matvanorna

Agneta Åkesson: Många undrar om hur man vet om man har bristpå C-vitamin. För längesen innan potatisen kom till Sveriga var C-vitaminbristinte ovanligt (bristen heter skörbjugg). Idag kan man säga att denna brist ärutrotad. Det är hur lätt som helst att få i sig det det rekommenderade dagligaintaget av C-vitamin. 1 apelsin och du är i hamn. Lägg då till att det finns imånga livsmedel som till exempel potatis. Alltså man ska inte oroa sig förC-vitaminbrist

malin: hej, min fråga kom inte fram. jag äter ca 5 apelsiner, 2 päron och tvåcitroner varje dag i veckan. kan detta anses som farligt?!

SVT Nyheter: Se senast besvarade fråga!

Ingela Eriksson: ”Annika F: Är maten idag mindre näringstät än den vartidigare? Vanligt argument hos pillerförsäljare!!!! Agneta Åkesson: Nej, så ärdet inte. Men för de flesta finns det utrymme att förbättra matvanorna 22:13, 5February 2013” Så du menar att raffinerade råvaror är lika näringstäta somicke raffinerade råvaror? 

Agneta Åkesson: Nu förstår jag vad du menade. Visst äter vi enmassa tomma kalorier som inte fanns förr. Men å andra sidan finns det mergrönsaker och frukt att få tag på.

SVT Nyheter: Nu kommer vi börja avrunda chatten. Men släpperigenom tre frågor till.

Kul att intresset vart så stort!

Johnny Eriksson: Du liksom många ” experter” talar gärna om varieradkost, men har du/ ni egna undersökningar om innehållet i livsmedel? Idag ärmånga analyser mycket gamla och innehållet har inte uppdaterats. 

Agneta Åkesson: Ett kort svar: även om man ställer frågor pålivsmedelsnivå (dvs inte vitaminnivå) och tittar på insjuknandet över tid såvisar resultaten att det är bra med dessa livsmedel

kjerstin: Hur väldokumenterat är sambandet c-vitamin och grå starr?

Agneta Åkesson: det är en bra fråga. Vi har sett det i 1 studie. Det behöverbekräftas av andra studier. Men det finns en hypotes om att höga doser kanpåverka den kemiska balansen mellan oxidation och reduktion i ögats lins

Janne : Vilka ligger bakom studien som gjorts ? vilken typ av studie, ? är deten godkänd studie ?

Agneta Åkesson: Jag tillsammans med kollegor (bland annatproffessorer i njurmedicin,  urologi och nutritionsepidemiologi). Det ären populationsbaserad uppföljningsstudie med självrapporteradkosttillskottsanvändning. Vi inhämtade information om insjuknande i njursten(under 11 år) via sjukvårdsregister.

SVT Nyheter: Det var det sista svaret i kvällens chatt. Vi harfått in närmare 400 frågor, det blir förstås svårt för en person att svara påalla. Tack för att ni var med!

Annika F: Tack! Mycket intressant!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.