Läs chatten med virologen

Uppdaterad
Publicerad

Fråga Doktorn handlade den här veckan bland annat om virus.  Virologen och professorn Niklas Arnberg chattade med tittare under och efter programmet.

Här nedan kan du läsa chatten i efterhand.

Se Fråga doktorn på SVT Play  

Chatta med virologen

Hej! Tusen tack till er som ställt frågor och till Niklas Arnberg som svarat på frågor. Ha en trevlig måndagskväll! Nästa måndag handlar chatten om kombinationen allergi och astma. Välkomna tillbaka då!

Tack alla för att alla frågor, och för den trevliga tonen! Ni har så många bra frågor. Till i höst kommer vi virusforskare att starta upp en kunskapsportal som kommer att heta viruskollen.se. Här kommer vi att försöka dela så mycket kunskap vi kan om virus, virusorsakade sjukdomar, följdsjukdomar, vaccin, medicin, diagnostik, pandemier och så mycket annat som vi bara kan. Håll ögonen öppna. Glad sommar! //Niklas

Många har berättat att man tagit sin senaste (femte eller sjätte) vaccindos för X antal månader sedan, och undrar när man ska ta nästa dos. De flesta kan och får ta en ny dos efter cirka fyra månader. Det kan man göra (och jag tycker att man ska göra det) om man till exempel är infektionskänslig eller har underliggande sjukdomar. Men, om man anser sig tillräckligt stark och frisk så kan man också vänta med att ta nästa dos i höst, när smittspridningen sannolikt tar fart igen.

Undran • Kan ett eller flera prov visa vilka barnsjukdomar någon har haft?

Bra fråga. Det är inget som görs regelbundet, eller som sjukvården erbjuder, men det är ändå praktiskt görbart att leta efter antikroppar i ditt blod, mot de smittämnen som orsakar dessa sjukdomar. Men, samtidigt så är det många som vaccinerat sig mot dessa sjukdomar, och då kan man ha antikroppar utan att faktiskt varit sjuk.

AB • Fick svår förkylning för en hel del år sedan med andningssvårigheter och blev uppmanad till sjukhus och syrgas. Något virus sades det men ingen utredning. Det blev jobbiga konsekvenser som jag fortfarande dras med. Något virus cirkulerade även då. Kan det synas i något prov?

Är - tyvärr - ganska vanligt att man fortfarande talar om "något virus", när man inte riktigt vet. I ditt fall så skulle man tagit ett prov och skickat på analys för olika virus. Då hade man kunnat se vilket virus det rört sig om. Nu har själva infektionen med stor sannolikhet läkt ut, och man kan bara se om du har antikroppar. Men, sannolikt har du gått igenom många olika infektioner, och det går inte att säga nu vilket virus som du infekterades av just vid detta tillfälle.

Monica • Hej!
Måsta man insjukna i virussjukdomar för att man ska få ett immunskydd?
Räcker det inte med att man får en viss ”dos ”och på så sätt aktivera immunsystemet utan att bli sjuk??

Bra fråga, men den är svår att svara på, och svårt att göra studier på denna frågeställning. Med detta sagt skulle jag säga att man visst kan få viss immunitet utan att ha insjuknat och t ex fått feber i flera dagar. Men, generellt sett så får man sannolikt bättre och längre skydd, om man gått igenom en tuffare sjukdom än en sjukdom som är helt symptomfri.

Marianne • I går vaccinerade jag mig mot Covid, Femte dosen. Idag har jag 38,2 i feber ont i kroppen. Är det normalt

Ja, skulle jag säga. Det låter som en typisk biverkning som man kan få av vaccinet.

Mimmi • Hej! Jag tar Valganciclovir mot cmv, har Me/cfs. Kan den hjälpa även mot covid?

Sannolikt inte skulle jag säga. Valcanciklovir fungerar bra mot CMV, men covid orsakats av ett helt annat virus. Här skulle man önska att sjukvården haft bredspektrums-antivirala läkemedel, på liknande sätt som det finns bredspektrumsantibiotika mot olika typer av bakterier.

Julia • Hej! Om man har en virusinfektion i kroppen, kan man bli infekterad av andra sorters (förkylnings)virus samtidigt?

Bra fråga. Ja, det kan hända, men det är ovanligt. När man infekteras av ett virus så förbereder sig kroppen mot att även klara av andra virusinfektioner, och då blir dessa andra infektioner inte lika tuffa, som de blivit om de varit "ensamma", eller "först".

vårbritt rosengren • hej, har diagnosen ME/CFS sen 1994 , fick den av birgitta evengård, men tyvärr tror många läkare inte påden diagnosen, varför? nu är postcovid godkänd...... mvh britt (

Jag skulle nog säga att det är på väg att bli en förflyttning mot att sjukvården får mer kunskap om dessa typer av trötthetssjukdomar som kan komma efter virusinfektioner. Postcovid påminner mycket om ME/CSF, och vi kommer att forska mer på detta under kommande år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet