Chatta om förgiftningar
Sten • Kan det bildas toxiner i gammal mat, som t ex legat för länge i kyl eller frys?
Jo i kyl finns det risk att vissa bakterier kan växa till (tex Listeriabakterien tål kyla väldigt bra) om man sparar mat för länge och vissa sjukdomsframkallande bakterier utsöndrar toxiner som vi blir akut sjuka av. Dock brukar lukt och syn vara bra hjälpmedel för att bedöma "dålig" mat.
Amalia • Ska man skaffa sig en burk med vitamin K1 och svälja hela innehållet om man har fått i sig råttgift? Eller har företag som lägger ut råttgift någon jour man kan kontakta för att genast få rätt motgift i rätt mängd? Vad ska man göra om man inte vet vilket råttgift man fått i sig? Fungerar vitamin K1 mot allt råttgift? Räcker det att äta K1 i tablettform eller måste man få K1-sprutor för att det ska gå fortare? Finns det ingen risk att överdosera K1? Gäller det att ta så mycket vitamin K1 som möjligt?
Om du tror du fått i dig råttgift så behöver behandling ges kontrollerat på sjukhus. Så sök där så kan sjukhuset kontakta oss på Giftinformationscentralen för hjälp rätt behandling
Stella • Riskerar även en insats i öppna spisen att orsaka ofullständig förbränning och producera kolmonoxid så att man kvävs?
Om det inte är ett "hemmabygge" så skulle jag inte vara orolig. Se till att inte vara för snabb med att strypa tillflödet av syre/luft så ser man till att man har en jämn och bra förbränning.
Undrande • Om man blivit förgiftad, och levern skadats, kan den reparera sig själv då, eller kan man reparera den på sjukhus?
Levern är fantastisk på att reparera sig och kan ofta göra det. Ofta behövs dock hjälpande behandling och kontroll på sjukhus. I riktigt allvarliga ovanliga fall kan den inte hämta sig och det är ett livshotande tillstånd