Chefen kan göra dig sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Är chefen påfrestande? Inte nog med att det kan göra dig sjuk. Din framtida hälsa riskeras också.

Det finns ett tydligt samband mellan hur de anställda uppfattar chefen och hur de själva mår. Ett dåligt ledarskap leder till fler sjukdagar medan en inspirerande chef ger friskare personal. Detta oavsett bransch och arbetsuppgifter, visar en avhandling av med dr Anna Nyberg vid Karolinska institutet.

Det finns två typer av dåliga chefer: Den som leder på ett ovänligt sätt och den som inte leder alls. Den förstnämnda typen tär mest, säger Anna Nyberg:

-Är medarbetarna självständiga klarar de sig trots att chefen dragit sig undan.

Om chefen är smått diktatorisk och mest domderar avspeglas det i personalens hälsa i termer av stress, överansträngning eller utmattning.

Den dåliga chefen kan också ge men långt efter att man bytt jobb. En delstudie bland män i Stockholmsområdet visade att ett långvarigt dåligt förhållande till chefen innebar en 64 procent högre risk för hjärtinfarkt upp till tio år efteråt. En rad andra tänkbara riskfaktorer har då skalats bort.

Anna Nyberg hoppas att fler arbetsplatser ska förstå vikten av klokt ledarskap:

-Att chefer och organisationer tar ett större ansvar för att klimatet på arbetsplatsen gynnar de anställdas hälsa.

TT

Så gjordes avhandlingen

Avhandlingen bygger på delstudier bland anställda inom skogsindustrin, hotellbranschen samt bland män i olika branscher i Stockholmsområdet. Dessutom ingår data om ett tvärsnitt av hela den svenska arbetskraften. Det totala underlaget för avhandlingen är 20.000 anställda i Sverige, Finland, Tyskland, Polen och Italien.

Anställda har själva skattat sin fysiska och psykiska hälsa, samt sjukfrånvaro och sjuknärvaro. De anställda har också fått ringa in sin chefs sätt att leda arbetet. Dessutom ingår registerdata om hjärtinfarkt bland män.

I studierna har andra riskfaktorer som rökning, motionsvanor och diabetes har skalats bort. Likaså stress i privatlivet, tung arbetsbörda och osämja kolleger emellan.

Källa: Med dr Anna Nyberg, Karolinska institutet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.