Wookien tampades med fyra poliser. Foto: TT

Chewbacca gripen när han körde Darth Vader till vallokalen

Uppdaterad
Publicerad

Det krävdes fyra polismän för att gripa Han Solos hårige vän Chewbacca, efter att denne råkat i klammeri med rättvisan i den ukrainska staden Odessa.

Darth Alekseyevich Vader, född Viktor Shevchenko, kandiderar till posten som Odessas borgmästare. Vid hans sida står Stephan Chewbacca. De vill göra Ukraina till ett ”galaktiskt imperium”, och har som främsta mål att datorisera all statlig verksamhet i landet. För att visa att de menar allvar har de båda bytt namn, och ses aldrig offentligt utan sina Star Wars-munderingar, något som SVT Nyheter tidigare skrivit om.

Vägrade visa legitimation

Chewbacca skjutsade Darth Vader till vallokalen, och greps då Ukrainas lagar inte tillåter kampanjarbete under själva valdagen. Situationen blev inte bättre sedan Chewbacca vägrat att visa legitimation.

Hade intergalaktiskt bankkonto

Väl på plats i domstolen fick Chewbacca böter på cirka 60 kronor, något som han inte ville betala, då hans tillgångar enbart ska finnas placerade på ”ett intergalaktiskt bankkonto”.

Det är ännu för tidigt för att avgöra om Chewbaccas bötfällning påverkat folkopinionen i Odessa. Rösterna beräknas vara räknade den 4 november, och resultaten ska offentliggöras någon dag efteråt, enligt Dumskaya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.