Foto: SVT

Citat om en halv miljon flyktingar ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

EU:s gränsmyndighets Frontex uppskattning att minst en halv miljon flyktingar i Libyen är redo att ta sig över Medelhavet har fått stor spridning i medier och lyfts av debattörer. Men både UNHCR, Migrationsverket och IOM tror att siffran är överdriven.

Här kan du följa Livekollens granskning

Det var i början av mars i år som EU:s gränsmyndighets Frontex högste chef Fabrice Leggeri i en intervju med den italienska nyhetsbyrån Ansa hävdade att ”en halv till en miljon flyktingar är redo att lämna Libyen” för att ta sig till Europa. Uttalandet gjordes i samband med att myndigheten bad om mer resurser från EU och medlemsländerna för att klara vågen av migranter som behöver undsättning på Medelhavet.

Flyktingkrisen i Europa

Sedan dess har siffrorna återpublicerats i många tidningsartiklar, och använts av politiker och ledarskribenter i många debatter. Senast i går kväll i SVT:s Agenda av tankesmedjan Katalys chef Daniel Suhonen.

”Citatet lever sitt eget liv”

Men det är svårt att få klarhet i om uppgifterna stämmer. Migrationsverkets presschef Jesper Bengtsson menar att uppgiften ”fått egna vingar och börjat leva sitt eget liv” i medier och bland politiker.

– Inte ens Frontex själv kan bekräfta de siffrorna. Vi har frågat eftersom uppgiften var så intressant, säger Jesper Bengtsson till SVT:s Livekollen.

– Att det rör sig om tiotusentals råder det inget tvivel om, men om det slutar vid tio tusen eller vid hundra tusen, en halv miljon eller en miljon, det har vi ingen uppfattning om, fortsätter han.

Under en längre tid har Nordafrika och Libyen varit vägen över Medelhavet. Att så många åker just nu beror på att väderförhållandena blivit bättre efter höst- och vintermånaderna. Och att flyktingarna tar sig just via Libyen beror, enligt Jesper Bengtsson, på att landet är så instabilt politiskt. Under diktaturen när Kaddaffi styrde, hade Italien avtal med Libyen om båtflyktingarna. Då var kontrollen hård.

UNHCR: Spekulativt

Även UNHCR ifrågasätter Frontex uppgifter om att så många som en halv till en miljon flyktingar är redo att lämna Libyen för att ta sig till Europa. I ett brev till Livekollen skriver Fredrik Sperling, pressekreterare på UNHCR:s kontor för norra Europa:

”Nu har jag letat efter information och siffror om antalet människor i Libyen som väntar på att ta sig över Medelhavet. Svaret är att UNHCR inte vet eller förstår vad denna uppskattning grundar sig på. Siffrorna kommer inte från UNHCR och alla uppskattningar i dagsläget blir spekulativa eftersom tillgången till områden med flyktingar är begränsad. Dock kan vi säga att vi utifrån vad vi känner till så finns det inget som tyder på att siffran skulle vara i närheten av så hög som 500.000.”

”Kan vara högre eller lägre”

Leonard Doyle, talesperson för den internationella migrationsorganisationen IOM, bekräftar intrycket att siffran är tilltagen i överkant.

– IOM tror att det är ca 300.000 människor men gör inte anspråk på att sitta inne med sanningen, säger han till Livekollen på telefon från huvudkontoret i Geneve.

– Vi har medarbetare i Libyen, en del kan de vara säkra på, andra fakta bygger på uppskattningar. Siffran kan vara både högre och lägre, anser han.

Frontex vill inte kommentera kritiken mot påståendet om att minst en halv miljon immigranter är redo att resa över Medelhavet. ”Situationen är dynamisk och siffrorna ändrar sig från dag till dag” skriver företaget i ett mejl till SVT:s Livekollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet