Foto: TT

Coop stoppar mikropopcorn efter hormonlarm

Uppdaterad
Publicerad

Coop i Danmark slutar sälja popcorn som poppas i mikrovågsugn. Orsaken är att förpackningarna innehåller perfluorerande ämnen som enligt vissa forskare är hormonstörande.

Bland annat ökar risken för cancer och kan leda till ett försämrat immunförsvar, skriver Politiken.

Avdelningschefen för Coop, Malene Teller Blume, bekräftar i ett pressmeddelande att Coop i Danmark helt stoppat försäljningen av popcornen i sina 1.200 butiker innan det kommer säkra förpackningsalternativ.

Inget stopp i Sverige

Coop i Sverige känner till beslutet och säger att det är bra att frågan om perflourerande ämnen lyfts fram. Företaget har i nuläget inga planer på att stoppa försäljningen av mikropopcorn i Sverige.

– Vad vi känner till finns det i dag inte något förpackningsalternativ för mikropopcorn, men vi välkomnar en sådan utveckling. Alla varor vi säljer följer gällande lagstiftning. I dag finns inte något beslut om att Coop i Sverige ska sluta sälja mikropopcorn, säger Louise Stephan som är pressansvarig på Coop till SVT Nyheter.

Försäljningsstoppet gäller från och med måndagen i Coops 1.200 butiker i Danmark.

”Det är inget man blir sjuk av”

Emma Halldin Ankarberg är toxikolog vid Livsmedelsverket och enligt henne är det största problemet med perflourerade ämnen att de är svåra för kroppen och naturen att bryta ned. Men när det gäller mikropopcorn är halterna så pass låga att det inte är farligt.

– De halter man får i sig när man äter popcorn är inget man blir sjuk av. Men det är positivt om man får i sig så lite som möjligt av de här ämnena. Det är inte bara genom popcorn man får i sig de här ämenena. De finns även i dricksvatten, fisk och andra livsmedel. Vatten och fisk innehåller högre halter än popcorn, säger Emma Halldin Ankarberg till SVT Nyheter. 

På väg bort från marknaden

Hon säger även att förpackningsindustrin minskat användningen av perflourerade ämnen och att de troligtvis är på väg att försvinna helt från marknaden.

– Om man säger såhär: Perflourerade ämnen är väldigt omdiskuterat och omdebatterat. Man använder det inom förpackningsindustrin, men vår uppfattning är att branschen försöker gå ifrån de här ämnena. I Sverige skulle jag vilja säga att det är en pågående utfasning, säger Emma Halldin Ankarberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.