Dags att lämna sommartiden

Uppdaterad
Publicerad

I natt tog tiden ett kliv bakåt. Att ställa om klockan till vintertid (normaltid) har med åren blivit lika mycket rutin som att plocka fram vantarna. Annat ljud var det för 30 år sedan.

Våren 1979 lade dåvarande FP-regeringen, med statsminister Ola Ullsten (FP), fram propositionen om införande sommartid.

Synkronisering

Huvudargumentet var att Sverige borde vara synkroniserat med sina närmaste grannländer och övriga Europa – 1979 hade 15 länder sommartid, och fler var på gång.

Men förslaget väckte knappast något jubel. Av de 67 myndigheter och organisationer som tyckte till i remissrundan var det bara 26 som tydligt sade ja. Dit hörde till exempel SJ som konstaterade att tågen över gränserna annars skulle komma ”i otakt”, enligt remissammanställningen.

En nästan lika stor grupp sade sig kunna acceptera sommartid – även om det vissa fall skulle innebära smärre olägenheter.

Såg inga fördelar

Mediebranschen, bland annat Tidningarnas Telegrambyrå, påpekade att sommartiden i viss mån skulle ”rubba bevakningen av sena kvällsnyheter från västra halvklotet”.

Landsorganisationen (LO) såg inga fördelar alls med sommartid. Trivselargumentet för sommartid, det vill säga ökad fritid i dagsljus, bet inte. Arbetstagare med dagarbetstid får redan nu!anses ha tillfredsställande lång fritid under den ljusare delen av dygnet”, ansåg LO.

Trots invändningarna infördes sommartiden och med åren har de flesta vant sig vid de halvårsvisa omställningarna – klockan ställs fram en timme på våren, och tillbaka en timme på hösten.

Vintern normal?

Vintertiden kallas också normaltid. Med sju månader sommartid och fem månader vintertid kunde det verka logiskt att det vore sommartiden som kallades normaltid, men så är det inte.

I Sverige har haft normaltid sedan 1870-talet; tidigare användes olika lokala tider. Denna normaltid är den som gäller under vintern.

Sommartiden är alltså förskjuten en timme i förhållande till denna.

Sverige hade faktiskt gjort ett försök att införa sommartid en gång tidigare – 1916. Den gången stannade det dock vid ett ettårigt försök.

Tidsfakta

* Sommartid infördes i Sverige 1980. Vintertiden är normaltid sedan 1870.

* Vintertid infaller i år på söndagen den 25 oktober. Klockan 03.00 vrids klockan tillbaka till 02.00.

* Sommartiden är sedan 1996 sju månader lång.

* I hela EU gäller sedan 1998 gemensamma tidsomställningar. Sommartiden börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.