Torsdagen är sista dagen för dubbdäck. Foto: TT

Dags att plocka av dubbdäcken

Publicerad

Nu är det dags att plocka av dubbdäcken. I morgon är sista dagen om du ska köra lagligt. Men det finns undantag. ”Man får anpassa sig efter väderleken”, säger Henrik Olars på Transportstyrelsen.

Dubbdäck får användas i Sverige mellan den 1 oktober och 15 april. Den som bryter mot lagen kan vänta sig böter. Men eftersom vi bor i ett avlångt land där våren har kommit olika långt är datumet inte hugget i sten.

– Den här regeln är ganska flexibel eftersom den ger en möjlighet för dig som bilägare att själv avgöra när det är dags att byta däck. Det är viktigt att man som bilist kollar väderleken och anpassar däckbytet efter det, säger Henrik Olars, presschef på Transportstyrelsen.

Polisen avgör

Det finns emellertid några riktlinjer. Enligt Transportstyrelsen råder vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig om du blir stoppad.

Viktigt att tänka på är att släpvagnar kopplade till personbilar och lätta lastbilar med dubbdäck också måste ha dubbdäck vid vinterväglag. Det gäller även om fordonet är undantaget från kravet på vinterdäck. Om bilen har odubbade däck får släpvagnen antingen ha dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet.

Lagligt med odubbat

Odubbade vinterdäck får man köra med året runt, även om det inte är optimalt.

– Odubbade vinterdäck har ingen tidsbegränsning, men det är jättedumt att åka på dem året runt eftersom gummiblandningen är anpassad till olika väderlekar.

De här reglerna gäller

  • Vinterdäck är obligatoriskt från den 1 december till den 31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller både tunga och lätta fordon, liksom utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara både dubbade eller dubbfria. De ska vara särskilt anpassade för vinterkörning och märkta med M och S.
  • Dubbdäck får användas 1 oktober till 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.