Foto: TT

Dags för brakvärme – i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Äntligen, säger nog de flesta semesterfirare. I veckan kommer nämligen värmen tillbaka.

Veckan inleds med regnskurar, men därefter blir det 25 grader på vissa håll.

– Varmare vindar drar in från sydväst, säger SMHI:s meteorolog Lovisa Andersson.

På måndag kommer en del skurar blomma upp här och var runt om i landet.

– Tyngdpunkten kommer att ligga över östra Svealand och även i västra Lapplandsfjällen, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Torrare väder väntar

Därefter blir det sol och ännu varmare temperaturer.

– En högtrycksrygg växer in västerifrån och vädret kommer att stabiliseras från och med tisdag. Det ser ut att bli växlande molnighet och successivt lite torrare väder.

Håller i sig hela veckan

På onsdag väntas högsommarvärmen braka loss ordentligt, när varnare luft från Västeuropa sveper in över landet. Enligt SMHI:s prognoser blir det sommarvärme kring 25 gradersstrecket på vissa håll.

– Vi har inga observationer på badtemperaturerna men jag tror att fler kommer att våga ta sig ett dopp när det blir högsommarvärme.

Sol- och värmefesten ser ut att hålla i sig under hela veckan.

– Men i slutet av veckan finns det flera regnområden och lågtryck i närområdet. Vi får se om de letar sig in eller om högtrycket håller emot, säger Lovisa Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.