Foto: TT

Dags för nya mynt – gäller att växla in de gamla

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer de nya en-, två- och femkronorna att rullas ut. I snitt har hushållen 800 kronor i mynt hemma och det gäller att växla in dem innan de blir ogiltiga – men det kan kosta en rejäl slant.

Den 3:e oktober kommer de nya mynten ut i handeln. Efter 30 juni 2017 är det bara den gamla tiokronan som kan användas, resten av mynten blir ogiltiga. En anledning till bytet är att de nya blir nickelfria. Dessutom kommer de att bli betydligt lättare, vilket underlättar vid hantering och transport.

De flesta mynten kommer till rätta i handeln. Samtidigt blir det allt svårare att lämna in sina gamla mynt.

Svårt att växla

Det var något som Frank Hansen från Uppsala fick erfara. En tygkasse med mynt för ett värde för 3 800 kronor försökte han att växla in. Men ärendet som skulle ta några minuter blev ett heldagsprojekt. Handtagen till påsen gick snabbt sönder av vikten och mynten ville bankerna inte ta emot. En bank hade tagit bort sina myntautomater, medan andra endast tog emot sina egna kunder.Det slutade med att Frank Hansen fick gå till ett växlingskontor, som visserligen tog emot pengarna – mot en avgift på 700 kronor.

– Det är ruskigt konstigt att bankerna gör så där. Särskilt nu när gamla mynt ska växlas in. Ska äldre som kanske har sparat knata iväg och få samma besked? säger han till TT.

När de nya mynten kommer har i vilket fall Frank Hansen växlat färdigt.

– Nu ser jag till att bli av med mynten så fort jag får dem i plånboken.

Flera hundra kronor

Enligt en undersökning från 2015 har varje svenskt hushåll i snitt 779 kronor i mynt liggandes hemma. Men det kan röra sig om betydligt mer. För att underlätta för alla som har mycket mynt hemma har Riksbanken, med hjälp av banker, växlingskontor och butiker, tagit fram en webbplats. På Myntkartan.se kan man hitta sin närmaste plats för att lämna in mynt. Hittills har 750 kontor anmält sig.

– Har man inte stora summor är det absolut det enklaste att handla upp dem. Men för dem som har flera tusen kronor i mynt så kan det vara ganska svårt att svansa iväg till mataffären, säger Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef på Riksbanken, till TT.

20-, 50- och 1000-kronorssedlarna började fasas ut redan förra hösten och den 30 juni var sista chansen att använda sig av dem. I slutet av augusti hade omkring 82 procent av de gamla sedlarna kommit in till Riksbanken, men sedlar värda 1,3 miljarder kronor finns ännu i plånböcker, sparbössor och byrålådor.

– Vi räknar med att det kommer att bli svårare med mynten eftersom de har så pass mycket lägre värde, säger Ann-Leena Mikiver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.