Foto: TT

Dålig kontroll av förvaltare

Uppdaterad
Publicerad

Det är ingen som vet hur många de är, men det beräknas vara ungefär 10.000 personer i Sverige som har en förvaltare. Det är personer som är dementa, svårt sjuka eller som av andra anledningar inte kan förvalta sitt liv själva. Förr kallades det för att vara omyndigförklarad.  Att ha en god man som hjälper till med ekonomin är frivilligt, men en förvaltare kan personen inte avsäga sig själv.

Därför är det lag på att kommunernas överförmyndare varje år måste ompröva förvaltarskapen, gå igenom att allt går rätt till och se om det inte räcker med att personen har en god man.

– Att få en förvaltare utsedd för sig, det är ett väldigt stort ingripande, säger Helle Bryn-Jensen, jurist på Länsstyrelsen i Dalarna. Som förvaltare eller god man så får du ju tillgång till någon annan människas pengar. Så det kan ju hända precis vad som helst.

#deutsatta

Ingen omprövning

Och här är det stora brister, visar SVTs kartläggning av Länsstyrelsernas kontroller under de senaste fyra åren.

Så här skriver Länsstyrelsen i Stockholm efter en kontroll i Stockholms kommun förra året:

”Trots tidigare kritik hade ingen omprövning skett 2013 i 5 stickprovsakter. Överförmyndarnämnden säger att man bara omprövat 463 av 948 förvaltarskap.”

Även i år fick Överförmyndarnämnden i Stockholm stark kritik, som SVT Nyheter rapporterat om tidigare.

”Väldigt allvarligt”

Chefen på Överförmyndarförvaltningen, Håkan Andersson, är självkritisk.

– Det är precis så och det är ju väldigt allvarligt och det beror på resursbrist inom Stockholms stad. Men nu har vi fått mer resurser och jag utgår från att vi i år kommer att klara upp det här.

Även Piteå, Täby och Uppsala fick 2014 kritik för att de inte hade omprövat förvaltarskap över huvud taget.

Efter en kontroll i Enköping konstaterar inspektören i ett fall att:

”Ett läkarutlåtande från 1963 var det enda som fanns som underlag för omprövning som årligen skett på förvaltarens inrådan.”

I Mörbylånga konstaterar Östergötlands länsstyrelse att det krävs mer av en sån här omprövning än bara ett kryss:

”Det kryss som förvaltaren redovisar kan inte anses vara ett tillräckligt underlag för omprövningen.”

Fakta/Skillnaden mellan förvaltare och god man

  • Den avgörande skillnaden är att en god man är ett biträde, en hjälp, åt personen som har en god man, den personen har ändå kvar sin rättshandlingsförmåga.
  • Gode mannen måste fråga den innan alla stora beslut. Personen har också rätt att ge fullmakt, och att tala för sig själv i rätten till exempel.
  • En förvaltare har, inom ramen för sitt förordnande, ensam rätt att företa rättshandlingar, den behöver alltså inte ha personens samtycke för att till exempel sälja egendom eller fastigheter eller för andra stora åtgärder.
  • Det är som att vara omyndigförklarad, det enda man får göra är att rösta i allmänna val.
  • Båda ska kontrolleras av kommunens överförmyndare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet