Dålig kunskap om ensamkommande flickor med barn

Uppdaterad
Publicerad

Andelen ensamkommande flickor ökar i Sverige, samtidigt saknas det kunskaper och stöd, speciellt för flickor med barn. Det vill Socialstyrelsen nu ändra på.

Andelen ensamkommande flickor ökade från 16 procent 2012 till 23 procent 2017 och när Socialstyrelsen med anledning av det ville ta reda på hur de ensamkommande flickorna har det i 74 utvalda kommuner, fann man fler flickor med barn, totalt 53 flickor mellan 13 och 17 år som hade ett eller flera egna barn.

Samtidigt insåg man att kommunerna behöver mer kunskap om målgruppen och därför jobbar man just nu fram ett metodpaket som ska vara klart i november, bland annat baserat på de kunskaper och lärdomar ungdomsboendet Mambo i Boxholm skaffat sig genom åren, som man nu ska besöka för att intervjua både personal och boende.

16 år och gravid

Där bor Nadifa och hennes son Aden sen ett par år.

– Jag var gravid, fyra och en halv månad, när jag kom till Sverige, säger Nadifa.

Hur gammal var du?

– Jag var 16 år, säger Nadifa.

Patrik Lindgren är föreståndare på ungdomsboendet Mambo som han var med och startade upp 2012.

Vad är det viktigaste ni kan ge de här unga mammorna?

– Självständighet, utmaningen är balansgången i nivå av stöd kontra hur mycket man ska klara själv, säger Patrik Lindgren föreståndare.

Fanns ingen manual

Mambo är nu inne på sitt femte år och man har själva fått lära sig på vägen om målgruppen och vilka metoder som fungerar, eftersom det inte funnits någon manual tidigare.

– Det är den vanligaste konflikten vi har, att vi borde hjälpa till mer, och jag förstår hur de tänker, men oftast når vi ändå fram med att syftet med att de ska göra saker själva är ju att de inom bara något år ska ni klara sig själva i Sverige, säger Patrik Lindgren föreståndare

”Nour” som kallar henne kom till Mambo för några år sen, nu har hon två barn, och bor i ett boende intill och för henne har Mambo varit viktigt.

Mambo är som en familj

– Patrik är som min pappa och personalen som en familj  säger ”Nour” och torkar en tår.

Du blir berörd, de blev som en extrafamilj?

– Ja, säger Nour.

Även ”Fatima” vittnar om att personalen på Mambo är viktigt för henne och hennes roll som förälder.

– De säger titta, de visar mig och sen gör jag själv, jag blir mamma, säger ”Fatima”.

Känns det så, att du har lärt dig att vara mamma?

– Ja, jag är mamma och pappa, säger ”Fatima”.

Det låter svårt?

– Nej det är inte svårt, om du vill är det inte svårt, om du inte vill så är det svårt, säger ”Fatima”

I Socialstyrelsen rapport ”Analys av situationen i socialtjänsten våren 2017” som kom i somras, konstaterar man att många ensamkommande flickor är i en utsatt situation, flera är gifta och har barn, och att många placeras i nätverkshem hos bekanta eller släktingar vilket kan vara tryggt och bra, men även isolera flickorna från det svenska samhället.

Enligt flera kommuner har det varit stort fokus på pojkar och det är svårt  att hitta bra boendeformer för ensamkommande flickor och det blir inte lättare när de har barn.  Och svårt upplever kommunerna det även när det gäller hur man ska hantera ensamkommande flickors eventuella män, men det problemet har man hittills inte haft på Mambo.

Papporna är viktiga

Men papporna, var är de då?

– Vi försöker involvera dem så mycket det går och så mycket mamorna önskar, de är välkomna hit när som helst förutom nattetid, då har vi inga män på plats förutom personal, och så länge mamman är över 15 år så får hon ju ha vilken kärleksrelation med en man som hon själv vill, säger Patrik Lindgren föreståndare.

Nadifa sitter på en bänk utanför Mambo och tittar på sonen Aden som spelar fotboll med de andra barnen på gården.

När du flydde hit var pappan med då?

– Nej ingen pappa, han dog, säger Nadifa.

Att bli mamma, hur kändes det?

– När jag blev mamma, blev jag glad, jag tycker om att vara mamma.

Ska han bli fotbollspelare, i svenska landslaget, eller?

– Haha, kanske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.