Foto: TT

Dåligt väder hotar honungsskörden

Uppdaterad
Publicerad

Årets honungsskörd ser ut att bli fattig. Dåligt väder på flera håll gör att bina inte kan ge sig ut och hämta någon mat.

-Det här är ovanligt, säger biodlaren Hans Samland.

Problemen gäller biodlingar från Dalälven och söderut. På grund av det kalla och regniga vädret kan bina inte ge sig ut och hämta nektar från blommorna och tillverka honung.

– Det är värst här i östra Svealand, säger Hans Samland, biodlare i Huddinge och bitillsyningsman i Stockholmsregionen.

– Det blir ingenting. Om man ser till väderprognoser ska det mycket till innan det blir skörd. Det fattas bin i kuporna. De första kommer att slita ut sig.

Dessutom späds nektarn ut i regnet. Det är för kallt för att det ska bli mängder av den, vilket gör att bina blir färre. Blommorna behöver värme för att kunna ge ifrån sig ordentligt med nektar. Vitklövern, exempelvis, kräver 19 graders värme.

Hans Samland ser efter ett 30–tal bikupor, så kallade samhällen, och i varje brukar normalt 60.000–70 .00 bin leva.

-Nu är det kanske 30.000–40.000 i varje. Det känns inte bra. Jag måste gå ut och försöka att rädda de stackars liven. De kan inte svälta ihjäl.

Nu uppmanar Hans Samland alla biodlare att och stödfodra bina med honung eller sockervatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.