Foto: TT

Damberg ställer ultimatum till Postnord

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Mikael Damberg (S) ställer ett ultimatum till krisdrabbade Postnord: Företaget måste få ordning på problemen med bortslarvad och försenad post.

Damberg och regeringen måste i sin tur samtidigt få ordning på ett företag som blöder ekonomiskt.

Näringsministern utfrågades under dagen i näringsutskottet om vilka åtgärder regeringen planerar för det krisdrabbade Postnord.

Bland utmaningarna som togs upp var inte bara företagets stora ekonomiska förluster utan också Postnords alltmer skamfilade rykte, och kundkritik mot försenad liksom bortslarvad post och paket.

Poststrulet

Läs mer: Här kastar chauffören in paketen i postbilen

Test med anonyma utskick

Damberg säger nu att han gett bolaget en tidsfrist fram till början av april.

– Jag har sagt till Postnord att de måste vända resultaten och visa bättre kvalité i nästa kvalitetsutvärdering. De (Postnord) säger att de infört en rad kvalitetsförbättrande åtgärder och ser i sina system att kvalitén vänt uppåt men det återstår nu att bevisa, säger Damberg.

Detta ska ske i samband med att Post- och Telestyrelsen i mars gör en granskning av brev- och postförsändelserna i Sverige i form av anonyma utskick för att se hur leveransen fungerar.

Och om det inte sker?

– Jag vill inte hamna i det läget nu men jag har varit väldigt tydlig inför bolagets ledning vilka förväntningar jag har på kvalitén. Man ska kunna lita på att postförsändelser kommer fram som de ska i hela landet.

Läs mer: Postnord har aldrig fungerat sämre

Stora problem

Postnord har dock ännu fler problem. Företaget redovisade nyligen en miljardförlust före skatt under fjärde kvartalet 2016. Den stora förklaringen är att det skickas betydligt färre brev i Danmark, till följd av digitaliseringen. På grund av de röda siffrorna ska 1 000 danska tjänster bort.

Mikael Damberg fick därför i samband med utfrågningen svara på hur regeringen ska lösa krisen med Postnord.

– Min prioritet är att slå vakt om den svenska postens verksamhet och det är två saker som måste hända: Vi måste fortsatt klara omställningen av den svenska verksamheten så att den klarar digitaliseringen och för det behöver vi en ny moderniserad postlagsstiftning. Det har Peter Eriksson (digitaliseringsminister) sagt att han avser att återkomma med innan sommaren.

– Det andra är att jag begärt in juridisk och finansiell rådgivning för att titta på omläggningen i Danmark och kostnaderna det medför.

Läs mer: Klagomålen på Postnord har ökat

Underlag inom kort

Damberg räknar med att ha ett underlag om drygt en månad.

Hur sannolikt är en uppdelning av Postnord?

– Jag utesluter inga handlingsalternativ. Men vi är inte där ännu. Vi ska jobba igenom det här seriöst, det får inte bli fel en gång till.

I somras lade Post- och telestyrelsen (PTS) fram en studie, där myndigheten pekar på stora brister på den svenska postmarknaden.

Läs mer: Postnord: Nu slutar vi dela ut posten

Postnords delår i siffror

Postnord, som till 60 procent ägs av svenska staten och till 40 procent av danska staten, redovisade nyligen en miljardförlust

Kvartal 4, 2016; Kvartal 4, 2015

Omsättning 10.355; 10.434

Rörelseresultat -1.012; -284

Resultat före skatt 1.012; -304

Resultat efter skatt 1.375; -337

Resultat per aktie -0:69 kronor; -0,17 kronor

Källa: Postnord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet