Socialdemokraternas näringsminister Mikael Damberg menar att det är unikt i svensk politik att Moderaterna lämnar en uppgörelse efter bara nio månader. Foto: SVT

Damberg: Unikt att Moderaterna bryter avtal

Uppdaterad
Publicerad

– Det är ansvarslöst att skapa den politiska osäkerhet som de borgerliga gjort, säger näringsminister Mikael Damberg (S). Han menar att beskedet att decemberöverenskommelsen upphör kommer i en väldigt känslig tid för Sverige.

Gårdagens besked att samtliga borgerliga partier anser att decemberöverenskommelsen inte längre gäller har skapat en osäkerhet om en minoritetsregering kan få igenom sin budget. Men näringsminister Mikael Damberg (S) menar att osäkerheten är betydligt större än så nu.

– Det här är den stora skrällen i svensk politik. Att man inte vet ifall uppgörelser mellan olika partier håller, säger Damberg.

DÖ upphävd

Unikt i politiken

Han menar att det just nu är en tid då breda överenskommelser inom svensk politik är viktiga. Damberg pekade den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, stora investeringsbehov i svensk skola och långsiktig arbetsmarknadspolitik.

–  Jag har inte vart med om i hela mitt politiska liv att ett viktigt avtal blir upplöst nio månader efter man tog varandra i hand.  Kan man inte stå upp för en överenskommelse i den här frågan, vad innebär det nästa gång vi gör överenskommelser om försvaret, säkerhetspolitiken eller skolan?

”Svag ledarskap”

Damberg ger också en känga till kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och menar att hennes ledarskap brister.

– Kristdemokraterna är ett parti med interna motsättningar och en ny partiledare som inte verkar ha något mandat från sitt parti, att de fattar ett sånt här beslut är kanske inte så förvånande. Men att Moderaterna som gör anspråk på att kunna leda Sverige gör det är unikt.

Står för ordning och reda

Moderaternas gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd menar att förutsättningarna för uppgörelsen inte längre finns.

– Det var i grunden ett avtal mellan sex partier och när ett parti säger vi vill inte vara med längre då tolkar vi det som att uppgörelsen upphör. Vi hade säkert tolkat det på samma vis om Socialdemokraterna valt att göra på det här viset, säger Polfjärd.

Är det ett svek att inte längre stödja överenskommelsen?

– Det här är inte ett avtal mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, det är mellan sex partier. När en pelare faller så kommer det  i gungning. Vi kommer stå upp för ordning och reda, det är moderaterna och Alliansen kända för, säger Polfjärd.

Nya uppgörelser?

– Att uppgörelsen nu spricker som vi tolkar det betyder inte att vi vill ha politiskt kaos, vi kommer ta ansvar. Men nu är det dags för Stefan Löfven att ställer sig upp och säger ’Jag är beredd att leda landet i en svår tid’.

– Stefan Löfven har varit tydlig sen dag ett att han vill sam arbeta med breda uppgörelser. Man ska komma ihåg att det var Alliansen som drev fram decemberöverenskommelsen, att nu kristdemokraterna bestämmer vad moderaterna ska tycka i svensk politik  är nytt, svarar Damberg.

När det gäller framtiden så förväntar sig Damberg nu att de borgerliga partierna öppnar upp för flera blocköverskridande uppgörelser.

– Regeringen kan ta fram de 120 tillkännagivanden som Alliansen gjort i riksdagen över frågor som borde åtgärdas, så kan vi nog hitta områden där vi kan enas, säger Polfjärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖ upphävd

Mer i ämnet