Peter Rawet: Dansen kring guldpumpen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En miljon svenskar äger OK. En ekonomisk förening som i stora delar drivs ideellt. En ekonomisk förening som levererar usla ekonomiska resultat men som ändå har råd med en guldkantad miljonpension till chefen beräknad på ett frikostigt sätt som för länge sedan övergetts av det privata näringslivet.

Peter Rawet

Ekonomireporter

Om du som medlem i OK vill ta reda på vad den nu avgångne vd:n Göran Lindblå får i pension kan du hitta den här kryptiska förklaringen i förra årsredovisningens notapparat (not 6).

”Från 60 till 65 års ålder uppgår ålderspensionen till 70 procent av pensionsmedförande lön. Från 65 års ålder är pensionsnivån 10 procent av den pensionsmedförande lönen upp till 7,5 inkomstbasbelopp och 70 procent av på alla lönedelar därutöver.”

Hitta pensionen – om du kan

Det här är alltså vad vanliga medlemmar får sig till livs om de vill ta reda på vilken pension de bekostar för vd:n – inte ett gäng finansanalytiker. Om OK istället skrivit med fetskrift i årsredovisningen:

”O förresten! – Göran Lindblå kommer att få 65 millar i pension, men riktigt säkra kan vi inte vara eftersom det beror på en massa grejer. Men var inte orolig – vi kan lova att pensionen blir värd en massa guldklockor”

Då kanske medlemmar hade reagerat, då kanske oavlönade förtroendevalda rest sig och funderat över hur pensionens belopp och utformning gifter sig med föreningens ideal:

”OK är en ekonomisk förening som ägs av medlemmarna och drivs på demokratisk grund. Besluten fattar vi tillsammans och eventuell vinst delar vi på.”

OK:s ordförande Ines Uusmann hävdar att OK:s förra vd Göran Lindblå riskerat att bli fattigpensionär utan sitt guldkantade avtal värt närmare 65 miljoner kronor. Vi har fått ett klassiskt uttalande att minnas.

Beteckningen ”fattigpensionär” är visserligen ett flytande begrepp. Men tar vi en ensamstående pensionär med garantipension handlar det om 7.046 kronor per månad. Jämför det med ovanstående 65 miljoner kronor – häpp!

Fattigpensionär

Vem man, i det här fallet Ines Uusmann, väljer att beteckna som ”fattigpensionär” beror nog på hur den egna verkligheten ser ut. Hon har gjort sådant förut – sådana uttalanden. När hon var kommunikationsminister fällde hon det uttalande som hon fortfarande är ihågkommen för. Ines Uusmann dömde då ut Internet som en fluga – sedan har det hävdats att hon alls inte formulerat sig så. Men den här klassikern kan vi vara säkra på!

Tydligen har alltså omsorgen varit större för utfallet på Göran Lindblås dyra pension än det mycket tunna resultat organisationen presterar. Den pensionsberäkningsmetod som OK använt anses inom det övriga näringslivet, som inte drivs med basen i en ideell medlemsorganisation, vara för dyrt och oförutsägbart.

Men så länge ingen fattar vad som händer kommer ingen ifrågasätta. Därför kommer dansen kring guldpumpen fortsätta. Och cheferna kan tanka saftiga miljonpensioner utan att någon klagar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.