Utrikesminister Kristian Jensen i samband med regeringsbildningen i juni. ARKIVBILD. Foto: TT

Dansk minister: ”Glad att inte bo i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

”Är ännu en gång glad för att jag inte bor i Sverige...” skrev Danmarks utrikesminister Kristian Jensen på Facebook och länkade till en artikel om ifrågasatta plåster.

Utrikesminister Margot Wallström (S) förlåter övertrampet – och nu gör Jensen en halv pudel.

”Jag är den förste att beklaga att min statusuppdatering på Facebook skapat sådan uppståndelse”, skriver han i ett mejl till danska nyhetsbyrån Ritzau.

Allt började med ett inslag i P3 Nyheter och en diskussion i P1 Morgon. Paula Dahlberg, som driver bloggen vardagsrasismen.nu, efterlyste plåster i fler färger än bara beige. Att kalla vissa plåster hudfärgade och endast erbjuda en nyans är ett tecken på ”vithetsnormen”, resonerade Dahlberg.

Apoteket tog problematiken till sig och ska nu försöka hitta plåster som passar fler hudfärger.

Debatten tog fart – men snarare i Danmark än i Sverige. Danska medier rapporterade om en påstått uppblossad debatt i Sverige där ”plåster anklagas för att vara rasistiska”.

”Ny på jobbet”

Ganska nytillträdde utrikesministern Kristian Jensen i Danmark, från borgerliga Venstre, gav sig också in i debatten och slog på tangenterna. Han länkade till en dansk artikel om ”plåsterdebatten” i grannlandet och skrev att han var glad för att inte bo i Sverige.

Men kommentaren är skriven med glimten i ögat, förklarade Kristian Jensen senare för danska TV2:

– Jag är glad för att bo i ett land där vi debatterar viktigare saker än färgerna på plåster.

Utrikesminister Margot Wallström (S) känner till inlägget och kommenterade det under ett besök i Göteborg.

– Jag tänker att han är ny på jobbet som utrikesminister. Man får förlåta sådana där övertramp. Han lär sig säkert, säger Wallström till TT.

”Be om ursäkt”

Statsvetarprofessorn Drude Dahlerup, vid Stockholms universitet, tycker att en ursäkt till svenska folket var på sin plats.

– Det är ovärdigt att en utrikesminister uttalar sig så här om ett grannland, säger hon till TT.

Hon kommer själv från Danmark och anser att danska politiker allt oftare försöker göra inrikespolitiska poänger genom att måla en nidbild av Sverige.

– Det är en tendens i dansk politik, säger hon.

Dahlerup blev chockad över uttalandet.

– Han har kanske inte förstått sin nya roll. Men det här strider mot diplomatisk etikett mellan länder och utrikeministrar.

I mejlet till Ritzau skickar Kristian Jensen med lite kärlek till grannlandet. Kanske som ett plåster på såret.

”Jag tycker mycket om Sverige. Och vi har ju också ett nära samarbete med Sverige på riktigt många områden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.