Karsten Lorentzen Dansk Folkeparti EU-rådgivare varnade för samarbete med Nationella Fronten. Foto: Scanpix

SD varnas för samarbete med Le Pen

Uppdaterad
Publicerad

Dansk Folkeparti varnar Sverigedemokraterna för att hamna i fel sällskap.

Dansk folkeparti (DF), som betraktas som Sverigedemokraternas förebild, varnar för samarbete med franska extremhögerpartiet Nationella Fronten (Front National) som leds av Marine Le Pen.

– Det har stor betydelse i inrikespolitiken vem man samarbetar med i EU, sade Karsten Lorentzen, Europarådgivare i Dansk Folkeparti.

SD-landsdagar

– Sverigedemokraterna står inför det kanske viktigaste valet någonsin den 14 september. Ge inte era motståndare anledning att angripa er, kullkasta inte era framgångar, sade Lorentzen.

Antidemokrater och rasister

Lorentzen, som talade på Sverigedemokraternas landsdagar på söndagen, varnade också för österrikiska FPÖ som inte anses ha gjort upp ordentligt med sin hållning till nazism.

– Vi avvisar samarbete med dem som inte har städat upp. Det kan vara partier med antidemokratiskt, antisemitiskt eller rent rasistiskt innehåll. Dem vill vi inte ha något att göra med, sade Lorentzen.

SD:s internationelle sekreterare Kent Ekeroth deltar i samtal om samarbete med bland andra Nationella Fronten, österrikiska FPÖ, Vlaams Belang i Belgien och nederländska Geert Wilders PVV.

Enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson är ännu inget bestämt om samarbete. SD undersöker fortfarande vilken partigrupp partiet kan ingå i om man kommer in i Europaparlamentet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-landsdagar

Mer i ämnet