Danska SAS-förhandlningar avbrutna

Uppdaterad
Publicerad

SAS avbryter förhandlingarna med det danska kabinfacket om bolagets krav på hårda besparingar. Det finns för närvarande inga planer på att återuppta förhandlingarna, skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Enligt kabinfacket CAU är det företagsledningen som nu avbrutit förhandlingarna och kräver att facket accepterar besparingar på 220 miljoner svenska kronor. Annars hotar uppsägningar.

-Vi har gått med på besparingar på sammanlagt 85 miljoner kronor och företaget kräver besparingar på sammanlagt 220 miljoner kronor, säger CAU:s vice ordförande Jacob Esposito.

”Avstånd mellan parterna”

Esposito menar att det är ett stort avstånd mellan parterna och att företagets krav på besparingar har skärpts sedan i somras.

-Skulle vi gå med på företagsledningens krav innebär det en lönesänkning med 35 procent. Skulle företaget acceptera vårt bud som innebär en besparing på 15 procent skulle det innebära att vi kommer ner på samma lönenivå som våra svenska kollegor.

Ledningen förtegen

SAS-ledningen är förtegen om orsaken till varför förhandlingarna med det danska kabinfacket har avbrutits.

-Vi anser inte att förhandlingarna avbrutits och håller dörren öppen för CAU till den 8 oktober, säger SAS informationschef Bertil Ternert till TT.

Om inte kabinfacket fram till den 8 oktober accepterar SAS sparkrav kan det leda till färre jobb i Köpenhamn enligt CAU. Kabinfacket hoppas att SAS-ledningen ”tar sitt förnuft till fånga”.

SAS-aktien föll på börsen efter beskedet.

TT

SAS sparplaner

Hos SAS har sparpaketen avlöst varandra under de senaste åren. I våras sköt storägarna med svenska staten i spetsen till 6 miljarder kronor genom en nyemission. Men SAS fortsatta miljardförluster innebär att pengarna håller på ta slut.

Under de närmaste två åren ska SAS personal minskas med 4.500 anställda och 21 flygplan ska ställas på marken i samband med att bolaget överger en lång rad olönsamma destinationer. Det ska ge en sammanlagd besparing på 6,5 miljarder kronor fram till 2011.

SAS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.