Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför äter vi ägg på påsken. Foto: SVT

Därför äter vi ägg på påsken

Uppdaterad
Publicerad

Påskens främsta symbol och ett absolut måste på de flestas påskbord. Svenskarna brukar äta ungefär 70 miljoner ägg under en påskvecka. Men varför är vi så förtjusta i ägg den här högtiden?

Det finns egentligen två huvudsakliga anledningar. Den första har med hönan att göra, den andra handlar om vårt katolska förflutna.

– När ljuset kommer tillbaka samlas massa ägg på hög, och de får man då äta på påskdagen när vi firar Jesu uppståndelse, sammanfattar matskribenten Lotta Lundgren.

Se klippet för att höra Lotta Lundgren förklara varför äggen är så populära i påsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.