Gränsen mellan polarluft och tropikluft är som ett vågmönster. Nu befinner sig Sverige i den varmare delen. Foto: SVT

Därför ger värmen inte vika

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort område av varmluft ligger just nu över Sverige och Europa och gör så att ingen kalluft kan ta sig in. Den varma luft som finns över hela Europa är här för att stanna och det finns en förklaring.

På söndagen den 20 december var det den varmaste decemberdagen genom tiderna på många håll. Allra varmast var det på Fårösund-Ar på Gotland med 13,7 grader. Och det varma vädret har sin förklaring. Just nu rör sig lågtryck över norska havet och lågtrycken lever på gränsen mellan varm och kall luft. Så länge vi får ta del av den varma luften så blir det inte kallare.

– Mönstret måste brytas. Lågtrycken måste börja passera över oss för att det ska bli kallare och vi måste få ta del av polarluften. Den kalla polarluften måste komma ner, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SVT.

Som ett vågmönster

Normalt sett så befinner vi oss på gränsen mellan polarluft och tropikluft.

– Gränsen är som ett vågmönster och nu befinner vi oss i den varmare delen, säger Nils Holmqvist.

Och tyvärr är det dystra nyheter för den som hoppas kallare väder och snö. Under julhelgen blir det plusgrader på de allra flesta ställen. De enda som får ett fåtal minusgrader är de som bor i norr.

– Finns det inte snö utanför fönstret så kommer det heller inte komma. Det finns en chans till kallare luft på annandagen men det är inte så troligt att den stannar kvar utan återigen kommer vi att hamna i ett läge med sydvästliga vindar, säger Nils Holmqvist.

Vintersolståndet

På tisdagen inträffade vintersolståndet och vi går mot ljusare tider. Men för den som drömmer om en vit jul så måste man bege sig någon annanstans.

– Grönland där är det kalllare än normalt och där finns det snö. I Europa är det varmare än normalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.