Därför gör vi #flykt-satsningen

Uppdaterad
Publicerad

Vi ser dem dagligen fångade av fotografernas kameror. Män och kvinnor, barn och gamla – gående längs räls, vandrandes över fält eller sittandes tätt i överfulla båtar. Runt 60 miljoner människor är på flykt i världen. Denna situation har världen inte befunnit sig i sedan andra världskriget. De som flyr riskerar sina liv för att komma undan krig och förföljelse.

Det här handlar inte om Sverige eller ens Europa i första hand. En majoritet av dem söker sig från krig och förföljelse är på flykt inom sina egna länder, av de som lämnar sina länder söker sig de allra flesta till länder i närområdet.

Det är också länderna i närområdet som står för nästan allt flyktingmottagande. En liten andel, runt 1 av de 60 miljoner människor som är på flykt, söker asyl i EU.

#flykt

Desperat strävan

I Europa och längs Europas gränser har vi på senare tid bevittnat tragedi efter tragedi, där människor drunknar, kvävs i lastbilar eller blir överkörda av tåg i sin desperata strävan att rädda sig själva och sina familjemedlemmar undan misär och död.

Därför kraftsamlar SVT den här veckan för att förklara vad som pågår.

Konstruktiva samtal

Med våra många korrespondenter och utsända ska vi förmedla bilder från den fasa människor genomlever, vi ska i analyser försöka skapa perspektiv på flyktingströmmarna i historiska jämförelser, vi ska sätta ljus på var ansvar kan utkrävas och eftersträva konstruktiva samtal om hur situationen kan förbättras.

SVT vill förmedla kunskap, främja en demokratisk dialog och värna alla människor lika värde. Dessa hörnstenar kommer att vägleda oss i vår satsning.

Delta gärna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet